Bruno Barbieri, priznani Chef, ki pripravlja jedi za gala večerje na ladjah Coste, predstavlja recept za toplo predjed, ki vas bo popeljala med dišave in okuse italijanske gastronomije. Lahko rečemo, da vas bodo okusi popeljali od Sardinije do Ligurije, s kratkim postankom tudi na Sicilji. Recept za dišečo in aromatično predjed je idealen za romantično večerjo in posebno priložnost.
Sestavine
300gr. krompirja, 1 vejica divjega origana, 1 vejica majarona, 50gr. tunine bottarge, 1 kg hobotnice, 1/2 limone, 1 šopek peteršilja, 10gr. filetov inčunov v olju, 1/2 stroka česna, 1 rumenjak trdo kuhanega jajca, 1 čebula, 20gr. oliv, zelenjavna jušna osnova, ekstra deviško oljčno olje po želji, sol in poper po okusu.
Sestavine za kuho hobotnice: zelena, korenček, manjša zlata čebula, žlička popra v zrnu, 2 rezini limone
Za pripravo paradižnikove dekoracije potrebujete: 12 češnjevih paradižnikov, strok česna, vejico rožmarina, sol in sladkor
Priprava
Postopek priprave
Paradižnike preluknjajte z iglo (pomembno: ne odstranite pecelj), pokapajte z oljem, dodajte sol, poper, nasekljan česen in rožmarin. Postavite jih v pekač in pecite pri temperaturi 60° C, dokler ne uvenijo.
Očistite hobotnico tako, da izpraznite vrečko, odstranite kost (gobec) in oči, ter jo sperite pod tekočo vodo. Pripravite krop iz zelene, korenja, čebule, limone in popra. Ko zavre dodajte hobotnico in kuhajte približno 40 minut. Meso hobotnice mora biti mehko. Pustite hobotnico v kropu vse dokler se ne ohladi, nato pa odstranite velike prilepke in hobotnico narežite na večje kose. Postavite kose hobotnice v ponev ali v pekač, zabelite z oljem, soljo in poprom, nato dodajte nasekljan česen in lovorjev list, ter jo zapecite.
Na tej točki pripravite polivko: s paličnim mešalcem zmešajte peteršilj, inčune, česen, izkoščičene olive in rumenjak trdo kuhanega jajca, sol in poper, ter dodajte olje, dokler ne dobite goste polivke.
Olupite krompir, narežite ga na majhne kocke in sperite z vodo. Krompir postavite v hladno ponev kamor dodate narezano čebulo in prelijete z zelenjavno jušno osnovo. Vse skupaj zavrite in kuhajte približno 15 minut, dokler krompir ne prične razpadati. Dodajte sol in poper, ter aromatizirajte z origanom. S paličnim mešalcem zmešajte, da dobite kremasto teksturo.
Postavitev
Vzemite globoke krožnike in dno zapolnite s krompirjevo kremo, dodajte naribano tunino bottargo, ter na vse to položite zapečeno hobotnico. Okrasite s paradižniki iz pečice in lističi majarona ter pokapajte s polivko.