Regal Princess

Regal Princess
Maj27

Regal Princess - recenzija ladje

Se spomnete, ko ste prvič vstopili v novo stanovanje ali ko ste se zapeljali z novim avtomobilom? Občutki navdušenja so neprecenljivi in ravno s takšnimi občutki smo se pri CFC srečali ob otvoritvi nove ladje v Princess floti Regal Princess. In nismo bili edini. Val navdušenja se je poznal vsepovsod, od predsednice družbe Princess Jan Swartz in celotnega managementa, konstruktorja ladje in predstavnikov ladjedelnice Fincantieri, ter vse do zadnjega člana posadke in turističnih predstavnikov iz celega sveta.

Naloga vseh zgoraj omenjenih je bila, da ladjo na 5 dnevnem križarjenju temeljito testiramo in omogočimo odkritje skritih napak, priporočamo možne izboljšave in pripravimo posadko na prvo inauguralno križarjenje, konec meseca maja. Pri CFC Križarjenja smo naše predloge že podali, spodaj pa zapisali tudi naše mnenje in oceno za naše potnike.

Programi križarjenj

Klikni za programe križarjenj z ladjami Princess.

Izgradnja Regal Princess

Ladja je bila zgrajena v italijanski ladjedelnici Fincanitieri v Monfalconu in predana v uporabo ladjarju 11. maja letos (2014). Pričetek gradnje se je začel avgusta leta 2012, ko so položili prvi jekleni blok bodoče kobilice. Ladja je druga po vrsti iz razreda Royal in je sledila svoji predhodnici Royal Princess, javnosti znani predvsem po krstni botri vojvodinje kembriške Kate Middleton. Povsem novi projekt za družbo Princess, se je že po prvi ladji pokazal za zelo uspešnega, zahvaljujoč se motu družbe Princess, ki narekuje, da uporabljajo evolutivne in ne revolucionarne rešitve. Regal je s svojimi 142.229 BRT izpodriva in 330m dolžine ter 38,4m širine trenutno 7 največja ladja na svetu in lahko sprejme 3.560 potnikov ter 1.346 članov posadke. Ladjo odlikujejo večji in bolj odprti družabni prostori skoncentrirani okoli ladijskega središča dogajanja The Piazza, večje število restavraciji, prostorna sončna paluba in vrhunska storitev na ladji, kot se spodobi za premium ponudbo.

Regal-Princess-in-navigation

Vkrcanje

Križarjenje z ladjo Regal Princess.

Potnik za vkrcanje na ladjo potrebuje potni list in izpolnjen boarding form ali dokument imenovan Travel summary. Prtljago oddate z natisnjenimi obeski za prtljago osebju v pristanišču. V primeru, da si obeske niste natisnili, vam jih ob predaji prtljage izpolni osebje s številko kabine in imenom. Ob vhodu na terminal dobite zaporedno številko po kateri vas v skupinah kličejo na prijavo. Klasična prijava se izvede v terminalu na način, da predate Boarding form in registrirate vašo kreditno kartico v kolikor želite z njo poravnati ladijski račun na koncu križarjenja in se na ta način izogniti vrstam. Ob prijavi prejmete tudi ladijsko kartico z vašim imenom in po opravljenih carinskih in policijskih formalnostih že lahko vstopite na ladjo. Ob prvem vstopu vas tudi dvakrat fotografirajo (ladijski fotograf in varnostnik) zato že prvi dan le imejte spodobno pričesko. Po vstopu na ladjo boste pot do vaše kabine našli s pomočjo strateško postavljenega osebja na vsakem stopnišču, nadstropju in dvigalu, ter črko pred številko vaše kabine, ki ponazarja začetnico imena palube. Princess, kot večina ladjarjev, na dan vkrcanja ne ponuja individualnega spremstva do kabine, boste pa zato kar hitro (cca 3ure) po prihodu na ladjo, našli oddano prtljago v vaši kabini. Tam vas pričakajo še dodatne pisne informacije in nepogrešljivi ladijski dnevni program Princess Patter. Za prijetno dobrodošlico pa poskrbi vaš kabinski steward, ki se vam predstavi in vam poda nekaj glavnih napotkov okoli regulacije klimatske naprave, mini bara in brezplačnega naročila zajtrka v kabino (ja, dobro ste prebrali!), ter o reševalni vaji, ki sledi še isti dan pred izplutjem. Podrobnejše informacije o varnosti na ladji in reševanju se vam prikazujejo tudi na TV ekranu v vaši kabini.

"Zanimivo je dejstvo, da ladja ne ponuja zunanjih kabin z oknom, temveč le notranje kabine in več vrst balkonskih kabin ter suit. "

Kabine

Uradno nekoliko večje kot je trenutni standard, elegantno opremljene v rjavo – belem tonu in predvsem zelo udobne, ter veliko bolj modernejše od kabin na ladjah iz ostalih razredov..
Zanimivo je dejstvo, da ladja ne ponuja zunanjih kabin z oknom, temveč le notranje kabine in več vrst balkonskih kabin ter suit.
Tako so notranje kabine nekoliko manjše od standardnih balkonskih in omogočajo maksimalno namestitev 4 osebam na dveh pogradih. Kopalnica in garderobna omara pri teh kabinah sta smiselno umeščeni za pregradno steno.
Nekaj večje so standardne balkonske kabine, vendar zaradi sistema odprte omare zmanjka prostora  za dvosed in tako kljub realno večji površini od konkurence, dajejo vtis, da so v resnici manjše.
Precej bolj udobne so mini suite, ki ob dvojni postelji ponujajo še izvlečni trosed, v z zaveso pregrajenem dnevnem prostoru in z dodatnim LCD televizorjem.
Izhod na balkon v mini- suiti je opremljen s širokimi drsnimi vrati in zasteklitvijo od tal do stropa. Edino kar preseneča je nekoliko majhna dimenzija balkona, predvsem v globino, kjer je balkon z dvemi stoli in mizico že kar zapolnjen. Ograja je steklena in omogoča dober pogled bodisi iz balkona ali kabine. Očitno so pri Princess z ukinitvijo terasasto padajočih palub in povečanjem površin v kabini, žrtvovali obilico prostora na balkonu.
Suite so zgodba zase. Ladja pozna 2 vrsti suite, ki se med seboj razlikujeta predvsem v velikosti in razporeditvi, še najbolj pa v velikosti balkona ali verande. Obe imata veliki kopalnici s prho in kadjo, ločen wc in ločena prostora za salon ter spalnico. Edina očitna razlika med owner in corner suite je, da ima slednja z vrati pregrajeno spalnico in velik balkon ali bolje verando na krmi v obliki crke L in z veliko prostora za lesene ležalnike. Na tako veliko verando bi po našem mnenju vsekakor lahko umestili tudi zunanjo kad z mehurčki ali celo kakšen manjši bar.
Obe vrsti suit ponujata tudi ekskluziven dostop do concierege kluba na ladji, kjer se v intimnem salonu srečujete z ostalimi gosti iz suit in kjer vam je na uslugo ladijsko osebje za rezervacijo izletov, večerji, ipd. Suite tudi vključujejo šampanjec dobrodošlice in dnevno svežo košarico sadja v kabini.
Dodajmo še informacijo, da na vsaki palubi, kjer se nahajajo kabine, imajo potniki za siboličnen znesek na voljo tudi samopostrežno pralnico perila, v kolikor pa želijo lahko to zanje proti doplačilu storijo tudi v ladijski čistilnici.

"…ne bodite presenečeni, če vas natakar ogovori z vašim imenom ali priimkom. "

Restavracije

Za ljubitelje gastronomije je zelo dobro poskrbljeno.

Princess se uvršča v premium razred ponudbe in tako na njihovih ladjah lahko najdete več tematskih restavracij z vrhunsko kulinarično ponudbo in zabavo.
Ker je prehrana na ladji eden izmed ključnih dejavnikov zadovoljstva potnikov, si zasluži podroben opis. Pa začnimo po vrsti in sicer pri zgodovinskem dejstvu, ki ga le malokdo pozna, da so pri Princess prvi ponudili večerjo brez v naprej določenih terminov t.i. “Anytime Dining”, seveda pa je na voljo tudi večerja v turnusih in ker ladja premore kar tri restavracije, je teh v naprej določenih terminov kar štiri. Poleg omenjenih restavracij kjer je strošek večerje že vključen v ceno križarjenja, Regal ponuja še vrsto tematskih restavracij (o tem nekoliko kasneje) in dve samopostrežni restavraciji, ki se zlivata v eno Horizon Court in Horizon Bistro. Na vhodu sampostrežne restavracije vas pričakajo izvirno in pohvalno nameščeni umivalniki za roke ter klasični dispenser za razkužilo. Higijena je nadvse pomembna pri preprečevanju raznoževanja trebušnih virusov, še posebej v sampostrežnih restavracijah! Obe restavraciji sta opremljeni po principu več otokov z različnimi jedmi, absolutna novost pa je slaščicarna znotraj restavracije, kjer občasno lahko tudi vidite slaščičarje pri pripravi sladic, za zelo dobro in učinkovito pa se je izkazala tudi postavitev priborov in kozarcev na mizah, ter servis natakarjev, ki vam poleg naročene pijače prinašajo tudi brezplačno vodo, čaj in kavo iz avtomatov in pri tem dodatno pripomorejo razbijanju gneče, občutku postrežbe in nenazadnje preprečitvi širjenja virusov s točilnimi avtomati. Glede raznolikosti in kvalitete hrane ne gre izgubljati besed, v samopostrežni smo pogrešali le testenine, katere obožujejo predvsem mlajši potniki, za te je namreč potrebno oditi v klasično restavracijo.
Na Regalu jih najdemo kar tri in so jih poimenovali Concerto, Symphony in Allegro. Vsaka s približno 500-700 sedeži ponujajo dnevno spremenjen menu z veliko izbiro hladnih in toplih predjedi, glavnih, stranskih jedi in sladic. Vinska karta je zelo bogata in poleg italijanskih ter francoskih vin ponuja predvsem še vina iz sončne Kalifornije in Čila. Osebje je zelo ustrežljivo in profesionalno, kot se za premium znamko tudi spodobi in ne bodite presenečeni, če vas natakar ogovori z vašim imenom ali priimkom. Dve restavraciji imata tudi vinsko ložo obdano s steklenicami prestižnih vin predvsem iz Italije, Francije in Kalifornije, restavracija Allegro pa se baha tudi z t.i. “chef’s table”, kjer proti doplačilu 115USD doživite pravi slow food užitek in vrhunsko postrežbo, vključno s pripravo jedi glavnega kuharja pri mizi. Chef’s table so za Princess Regal posebej izdelali mojstri iz Murana in ki poleg kristalne mize vključuje tudi lestenec ter pomično kristalno zaveso, da vas skrije pred  radovednimi pogledi ostalih gostov v restavraciji. Posebne gastronomske užitke vam nudijo tudi t.i. posebne restavracije ali kot jim mi pravimo tematske restavracije in sicer, vrhunska italijanska restavracija Sabatini’s, ameriški steakhouse Crown Grill, Ocean Terrace Seafood s shusijem in Alfredo’s pizzerija. Razen slednje je pri vseh tematskih restavracijah potrebno doplačilo za postrežbo v višini 15-25USD, ki pa je zanemarljivo glede na vložen trud s strani strežbe in postreženo kvaliteto hrane. Zelo priporočamo!

Sončna paluba

Tudi Regal, kot dvojčica Royal, premore veliko osrednjo kopalno ploščad, kjer se nahajata bazena za odrasle in otroke. Ob osrednjem bazenu se nahajajo tudi štirje jacuzziji, prav tako ob sprednjem bazenu, kamor se običajno zatečejo predvsem odrasli potniki, ki jim ni do vrveža, kakršnega so deležni potniki ob osrednjem bazenu. Pri slednjem nad vsem suvereno dominira največji zaslon na morju Movies Under the Stars, ki čez dan večkrat predvaja koncerte in potopisne oddaje, predvsem zvečer, pa tudi filmske uspešnice, kjer leže na ležalniku, s popovko, pizzo ali sladoledom v roki gledate vaš priljubljen film. Tu se nahaja tudi plesišče z vodometom, kjer voda občasno poskakuje v ritmu glasbe in v soju svetlobnih efektov.
Oaza “The Sanctury” se prav tako nahaja na skrajnem sprednjem delu sončne palube in je značilna za vse Princesove ladje, ter vam omogoča proti doplačilu počitek na debelo oblazinjenih ležalnikih, pod baldahini ali “cabanami” pa vas spretne tajske roke lahko tudi zmasirajo.
Na zadnjem delu ladje se nahaja še nekaj skritih kotičkov z ležalniki, ter športno igrišče za košarko in mali nogomet ali kot poligon za baseball. Svoje mesto najde tudi jogging steza, fitnes na odprtem, mize za namizni tenis in igrišče za vadbo golfa. V bližini se nahaja zaprti fitness center in otroški kotiček z vrtcem in video igrami ter mladinski center z diskoteko.
Največji posebnosti ladje pa sta stekleni most SeaWalk in SeaView Bar, ki segata čez rob ladje in s steklenim dnom ter stenami dajeta vtis, da lebdite nad morjem.

The Piazza

regal_princess_the_piazza

Središče ladje je trg – The Piazza

Je središče ladje – atrij, ki se razprostira na 3 palube in je za kar 50% večji, kot pri Grand razredu. Okoli Piazze se najahajo številni lokali, predvsem bari, trgovine in restavracije. Zaradi osrednjega trga – Piazze je komunikacija med ladijskimi saloni lažja in prav tako tudi orientacija potnikov. K dvema panoramskim dvigaloma se odlično podata spiralasti stopnišči okrašeni s kristalnim stolpom in potočkom, kjer skoraj neslišno žubori voda. Na Piazzi je zelo priljubljen bar International Caffe, ki deluje 24 ur na dan in vam poleg pijače nudi tudi prigrizke, sendviče in sladice, ter Crooners bar s ponudbo žganih pijač in koktajlov iz vsega sveta. Poskrbljeno je tudi za ljubitelje vina v Vines baru in za ljubitelje sladoleda v pravi italijanski sladolednici Gelato. V neposredni bližini pa se nahajajo tudi recepcija, pisarna za rezervacijo izletov na kopno, internetni kotiček (celotna ladja je tudi pokrita z brezžičnim omrežjem), eno nadstropje višje je princesin Casino, discoteka Club 6, kadilnica Churchill’s, in na 7 palubi še brezcarinske prodajalne Calypso Cove.

Termalni užitki

Na prednejm delu 5. palube se nahaja center dobrega počutja Lotus Spa & Salon, ki poleg lepotnega salona vključuje tudi 18 enojnih masažnih sob in 2 sobi za pare z zasebno finsko in turško savno ter obsežen prostor The Enclave at Lotus Spa z notranjim hidroterapevtskim bazenom in ogrevanimi ležalniki. Na voljo imate več vrst masaž od klasičnih, z kamni ali ajuverdsko. Nekatere masažne kabine so prilagojene za dostop gibalno omejenim osebam. Cene masaž, kot vse na ladji, so izražene v ameriških dolarjih in zato za nas navajene evra dokaj ugodne.

Zabava na morju

Seveda pa kopanje in sproščanje v centru dobrega počutja ni edina zabava, ki vam jo nudi ladja Regal Princess. Čez dan so vam na voljo različni glasbeniki, ki vam bodo zaigrali klasično glasbo, piano, plesno ali zabavno glasbo. Na voljo so vam tudi različne delavnice za kulinariko, plesni tečaji ipd, ter družabne igre. Ladja premore tudi pravi TV studio Princess Live, kjer se s pomočjo direktorja križarjenja in občinstva snemajo različne zabavne, kviz ali pogovorne oddaje, ki si jih seveda lahko kot publika ogledate v živo ali na vašem TV zaslonu v kabini. V večernih urah ne smete zamuditi predstave gostujočih pevcev ali komedijantov v salonu Vista Lounge, posebej spektakularno doživetje pa je predstava v Princess teatru s predstavami v stilu Broadwaya, in tokrat smo imeli tudi priložnost, da smo si predpremierno lahko ogledali novi produkcijski musical Fiera, ki je požel bučen aplavz in veliko odobravanje publike. Po teatru je čas za poizkus sreče v Princess Casino in seveda ladijski diskoteki Club 6, ki ostajata odprta do 3.00 ure zjutraj.

Program križarjenj

Regal Princess je po uspešno opravljeni testni plovbi od 16.-20.05.2014 zaplula na svojo prvo križarjenje s potniki na krovu že konec maja in tako začela serijo 8 – 12 dnevnih križarjenj iz Benetk do Barcelone in obratno, ter se po poletni sezoni odpravila na čezoceansko križarjenje do Fort Lauderdale-a na Floridi. Po tradicionalnem krstu ladje je sledila sezona 8-dnevnih križarjenj po vzhodnih in zahodnih karibih vse do pomladi, ko se je ladja vrnila ponovno v Evropo, natančneje v Copenhagen. Tudi letos (2016) in prihodnje leto (2017) sledi podobna poletna sezona po baltskih prestolnicah in rednimi 11-dnevnimi križarjenja iz Copenhagna, vse do začetka septembra, ko se bo znova odpravila čez lužo, v New York na raziskovanje Kanade in Nove Anglije, ter od oktobra dalje na prečudovite karibske otoke z odhodi iz Fort Lauderdale-a.

"Princess cruises uvrščamo v premium storitev "

Zaključek

Princess uvrščamo v premium storitev

Kar smo doživeli na testni plovbi z ladjo Regal Princess težko strnemo v nekaj besed, vsekakor gre za čudovito opremljeno ladjo, z vrhunsko gastronomsko ponudbo, zelo prijaznim osebjem, z nekaj novosti in posebnostmi značilnimi za ladjarja Princess, vsekakor pa opravičuje kategorizacijo premium ponudbe, kjer za nekoliko višjo ceno ali celo podobno od običajnih  ponudnikov nudi neprimerno več. Križarjenja s Princess so tako najbolj primerna za pare ali družbe, ki znajo uživati v kulinariki, udobju in bolj izbranih destinacijah, zabave pa ne bo manjkalo tudi družinam z manjšimi otroci, še posebej ob zelo dodelanemu programu varstva otrok.
Glede na evforičnost mnogih prisotnih gostov iz vsega sveta in sodeč po stoječih ovacijah na predstavah, je dokazano, da vas Princess križarjenja popolnoma prevzamejo in odpeljejo daleč stran od vsakdana, to kar tudi od zasluženih počitnic nenazadnje tudi pričakujemo…

(c) Cruise & Ferry Center 2014 – 1016

Programi križarjenj

Klikni za programe križarjenj z ladjami Princess.

Regal Princess blog

Princesa nudi popolno udobje

Royal Princess Kate Middleton

Kate Middleton pri krstu sestrske ladje Royal Princess

trst

Soft opening križarjenje se je pričelo v Trstu

regal_princess_notranja_kabina

Notranja štiriposteljna kabina brez okna.

regal_princess_balkonska_kabina

Dvoposteljna kabina z balkonom.

regal_princess_mini_suite

V Mini suiti je za razliko od balkonske kabine še trosed in kad v kopalnici.

regal_princess_terasa_corner_suite

Največja kabina na ladji je Corner Suite, ki poleg ločene spalnice in dnevnega prostora gostom ponuja razkošje prave terase.

regal_princess_chefs_table

Chef’s Table je najbolj vrhunsko kulinarično doživetje na ladji.

princess-lokalne-jedi

Ko križarite s Princessom, vam je na voljo lokalna hrana iz vseh koncev sveta.

princess_alfredos-pizza

Alfredo’s pizzeria je prava italijanska pizzeria s krušno pečjo.

princess-dessert

Sladice na Regal Princess so resnično nekaj posebnega. Edini tudi ponujajo pravo slaščičarno znotraj samopostrežne restavracije.

regal_princess_soncna_paluba

Glavna sončna plauba je prostorna in nad njo dominira veliki LCD ekran.
Zvečer pa se prelevi v kino na odprtem in v spektakularno prizorišče z vodometom.

regal_princess_the_sanctuary

Oaza miru na sončni palubi – The Sanctuary.

princess-lotus-spa

Lotus Spa je ladijski center dobrega počutja. Elegantno opremljen in z vrhunskimi storitvami.

regal_princess_lotus_spa

Masažni prostor za par, ki vključuje zasebno savno.

regal_princess_entertainment

Klasična glasba na osrednjem prizorišču The Piazza

princess_movie_under_the_stars

Gledanje filmov pod zvezdami zna biti zelo romantično.

regal_princess_entertainment2

Princess Theatre