Mediji o nas

Mediji o nas

Ker smo prvi in najstarejši ponudnik križarjenj pri nas, se v različnih medijih pojavljamo že skoraj od samega začetka. Spodaj si lahko preberete različne članke z inavguracij, ogledov ladij ter prispevke o križarkah in križarjenjih.

Ladijska križarjenja so postala pojem, ki ne pozna krize, in 252 večjih ali manjših ladij svetovnih družb zelo natančno izbira pristanišča. V Jadranskem morju se jih kar nekaj dobesedno bori za te turiste. Dubrovnik je na primer že zdavnaj postal tradicionalno pristanišče za ladijske turiste, zanje se borijo po vsej hrvaški obali, Slovencem pa gre na roko bližina Benetk.

»Benetke so tradicionalno pristanišče vseh največjih ladijskih družb in te iščejo vedno nove priložnosti. Plujejo ponoči in iščejo bližnja pristanišča, tudi oni namreč varčujejo z gorivom. Tu je Koper že izkoristil izvrstno priložnost bližine Benetk, da gosti velike križarke, ki lahko tujcem pri nas ponudi nekaj nepričakovanega,« pravi Arsen Mihaič, predsednik združenja Cruise $amp; Ferry Center, ki že četrt stoletja v Sloveniji in jugovzhodni Evropi zastopa več kot petnajst svetovnih ladjarjev. Prav Mihaič je bil prvi, ki je Slovence odpeljal na ladje italijanske družbe Costa Crociere, po njegovi zaslugi v Kopru pristaja ladja Voyager of the Seas, ena od petnajstih največjih ladij na svetu. »Lani je bilo na turističnih ladjah 5,5 milijona Evropejcev, na križarjenjih pa je vsako leto tudi več Slovencev. Lani jih je bilo več kot trinajst tisoč, letos jih bo še več. Uspelo nam je, da so Koper uvrstili v redni vozni red enotedenskega križarjenja. Voyager je iz Benetk, skoraj vedno poln s 3200 turisti, prvič priplul 22. maja in vsega skupaj bo letos v Kopru pristal kar dvaindvajsetkrat. Izjemen uspeh,« je zadovoljen Mihaič, z njim pa vsi na Obali, saj bo letos v Kopru pristalo okoli osemdeset križark z več kot dvesto tisoč potniki.

»Dandanes ljudje oziroma turisti želijo spoznavati tradicijo, kulturo in navade domačinov. Zanima jih lokalna kulinarična ponudba. Vedno bolj so osredinjeni na kulturno dediščino in zgodovino nekega kraja.

Nekoč so predvsem počivali in bežali na obalo, dandanes je drugače,« pravi Janez Maček, direktor in vodja turistične agencije Atlas Express iz Portoroža, ki že desetletja organizira »prostočasne« dejavnosti za turiste v Sloveniji in ima veliko zaslug za prihod potniških ladij v Koper. »Je mogoče prodajati samo morje, zabave na hotelskih terasah, kolikor jih sploh še je? Je, vendar za peščico. Takšen turizem je namreč primeren za mladostnike, hotelska populacija, ki hodi v Portorož, prihaja zaradi sprostitve, term in dobrega počutja. Res je, da nekateri turisti primerjajo naše Primorje s Kalifornijo. Zakaj? Kalifornija ponuja veliko različnih možnosti, mešanico kultur in njihovih navad. Naše Primorje je v tem podobno, saj imajo ljudje toliko različnih ponudb in možnosti preživljanja prostega časa. Da ne govorimo o vremenu v poletnih mesecih, zelo prijetni meseci so maj, september, oktober…« razmišlja Janez Maček, bivša ministrica Radičeva pa je nato svojo izjavo o »škodljivosti« turistov s križark spremenila.

Dnevni obiskovalci Obale iz vse Slovenije, teh je letos v teh vročih dnevih največ, ker si pač ne morejo privoščiti daljšega dopusta na kakšni drugi obali, si niti ne predstavljajo pomena turistov, ki jih k nam vozijo velike ladje. Janez Maček, ki že vrsto let organizira in prodaja izlete po Sloveniji, ugotavlja, da so tujcem v preteklosti prodajali organizirane izlete v zelo velikih količinah, dandanes je vse skupaj drugače:

»Sedaj sodobnega gosta stane manj najem avtomobila in individualen obisk določenega cilja, kot voden izlet, drugi gostje pa imajo svoje avtomobile, s katerimi se sami odpravijo na izlete. Njim organiziranih izletov ne moremo prodajati, je pa res, da so dandanes na Obali tako imenovani mainstream izleti še vedno v Lipico, Postojno, Ljubljano in na Bled. Drugače je s turisti s križark, ki so sicer bolj aktivni v primerjavi z običajnimi turisti, so radovedni, intelektualci, ki se zanimajo za različne izlete, naj bodo to aktivni izleti ali zgodovinsko obarvani.«

Mačkova portoroška agencija Atlas Express je za te nove turiste pripravila skoraj dvajset različnih, skoraj neverjetnih izletov. Od običajnih, od ogleda Lipice in Bleda do raftinga na Soči in kulinaričnega festivala v Padni nad Koprom.

»Razgledanost ljudi o turističnih ciljih niha. Nekateri so zelo dobro seznanjeni in vedo, kam so prišli, drugim se še sanja ne in se pustijo presenetiti. Postojnska jama na primer ni več toliko v ospredju, ker je postala resnično predraga. Samo vstopnina presega ceno poldnevnega izleta na Obali. Turisti s križark se sedaj zanimajo za ogled Obale in Pirana, kjer bi morali narediti še veliko. Zanimata jih Ljubljana in kolesarjenje. Si predstavljate, da se z ladje iz vsega razkošja odpravijo na kolo? Odpeljemo jih tudi na rafting na Sočo. Doslej smo imeli same odlične kritike, same pohvale, vsi so presenečeni nad lepoto narave, čeprav na prvi pogled to govorimo vedno, ampak je res tako. Izlet sam je zelo adrenalinski in zelo veliko komentarjev je bilo, da je to za večino turistov najboljši izlet, ki so si ga privoščili v življenju. Nepozabno za mnoge. Enkrat smo imeli družino s šestimi člani, ki so praznovali rojstni dan enega od otrok in so rekli, da je bila to zanje življenjska izkušnja. Ko jih odpeljemo v Padno na gastronomski dogodek, ko domačini odprejo vrata svojih hiš in sprejmejo tujce, ko okusijo našo hrano in poskusijo kozarec, ja, tudi več kozarcev našega vina, so to dogodki, ki si jih turisti zapomnijo in sloves odnesejo v svet,« je zadovoljen Maček še posebej zato, ker takoj po izplutju ladje iz koprskega pristanišča dobi podatke o zadovoljstvu potnikov.

»Lahko bi naredili še marsikaj, ponudbo na Obali prilagodili gostom in njihovim novim potrebam. Goste je treba nagovoriti, naj gredo iz hotela pogledat okolico in morda zapraviti kakšen evro, ki bi izboljšal lokalno ponudbo. Bolj bi morali predstavljati zaledje, ki ima ogromen potencial, in vzpostaviti povezave in sodelovanje med občinami. Letos na primer je ogromno število različnih praznikov v vseh treh obalnih občinah in vsaj en avtobus, ki bi povezoval hotele in goste v času teh prazničnih dogajanj, bi bil dobrodošel. Če bi dogodke predstavili še v angleškem jeziku in ne samo v italijanskem, potem…«

Arsen Mihaič, Janez Maček in še mnogi drugi si prizadevajo, da bi tudi drugi končno spoznali, da je turizem nekaj več, kot le morje in predrage portoroške plaže. Tudi Peter Vesenjak, direktor podjetja Hosting Consulting $amp; Engineering v turizmu, je tako odločen: »Ključno pri trženju turistične ponudbe in doseganju prepoznavnosti je naslanjanje na lokalne posebnosti in avtentičnost, zato vedno rad poudarim, da je turizem najbolj lokalni proizvod na svetu, ki pa se trži najbolj globalno. Vsak turist namreč želi v kraju, kamor potuje, vedno spoznati lokalne posebnosti, navade in značilnosti okolja. Poudarjanje uveljavljenih turističnih ciljev, kot sta Bled in Portorož, je v turistični predstavitvi sicer smiselno in racionalno, vendar omejevanje na nekaj uveljavljenih ciljev v Sloveniji ne valorizira bistvene prednosti Slovenije, ki je v njeni pestrosti in raznolikosti. V tržnem komuniciranju Slovenije je po mojem mnenju potrebno postati lokalen, vsak turistični proizvod, ki ga Slovenija ponuja, pa predstavljati s številnimi lokalnimi karakterji.«

Slovenska obala bo to očitno letos izkoristila in dokazala, da razume, kaj želijo ti dobesedno novi turisti, ki vsako nedeljo priplujejo v koprsko pristanišče. To sedaj postaja prepoznavno v svetu tudi med turisti, ki plujejo na velikih potniških križarkah.

Lansko jesen je bivša ministrica za gospodarstvo Darja Radić v Portorožu z županskimi kandidati stranke Zares razpravljala o gospodarstvu in turizmu in bila predvsem negativno razpoložena do turistov, ki so začeli v Slovenijo prihajati s turističnimi križarkami. Lani je bilo na turističnih ladjah 5,5 milijona Evropejcev, na križarjenjih pa je vsako leto tudi več Slovencev. Lani jih je bilo več kot trinajst tisoč, letos jih bo še več. Istrski kozliček je prava in privlačna maskota in petične turiste velja res nositi na rokah. Na ladjo gredo prvič, pozneje pa se v 90 odstotkih primerov vrnejo. Morda se bodo vrnili tudi k nam?Brane Šalamon Doslej največja potniška ladja, Voyager of the Seas, je izbrala Koper za svoje poletno pristanišče. Prihodnje leto bo takšnih velikank in turistov v Kopru še več. Žal želi vsakdo s petičnimi turisti zaslužiti čim več in pri turističnih spominkih se stvari le počasi spreminjajo na bolje.

Vir: “Nedeljski dnevnik”, 17.07.2011, Brane Šalamon

Razkošje na plavajočih hotelih Križarjenja so najhitreje rastoča globalna turistična ponudba, ki je postala najcenejša oblika preživljanja počitnic

Leta 1835 je bil v neki škotski reviji objavljen prvi oglas za križarjenja. Potnike je vabil na plovbo iz Stromnessa na Škotskem okoli Islandije in Ferskih otokov, pozimi na vožnjo z ladjo do španskega sonca, dve leti pozneje je bila ustanovljena prva družba za križarjenja, Peninsular steam navigation company, pozneje znana kot P $amp; O. Nato so prišli časi potovanja z ladjami z enega konca sveta na drugega, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja so to vlogo prevzela letala.

Danes se ljudje spet vračajo na ladje, ki so pravzaprav velikanski plavajoči hotelski kompleksi. Izbira je seveda izredno pestra in od teh novodobnih turistov, ki počitnic ne želijo preživeti v le enem kraju, pa vendarle v »svoji sobi«, je odvisno, kaj bodo izbrali.

Na ladijski križarki lahko razmišljate samo o tem, ali boste odšli zjutraj na telovadbo ali pa boste posedali z drugimi potniki po različnih palubah. Boste tekmovali za najlepše noge ob bazenu ali se boste odločili za masažo? Si boste raje gledali film ali sodelovali na vinski pokušini? Morda boste raje vsak dan v drugem kraju obiskovali trgovine ali pač kulturno in zgodovinsko dediščino. Zato je načrtovanje križarjenja izziv za vse tiste, ki še niso občutili enkratnega občutka potovanja.

Križarjenje je primerno za vse, mlade in stare, in ob današnji ponudbi bodo zadovoljni vsi, od majhnega otroka, če se odpravi na družinsko križarjenje s starši, do starejših, ki si lahko izbirajo celo tematska križarjenja po svojem okusu. Najbolj enostaven način prihranka so zgodnje rezervacije, s katerimi rezervirate križarjenje denimo za spomladanske počitnice prihodnje leto, morda celo za dopust čez leto dni.

Prihranek je odvisen tudi od termina, saj so spomladanska ali jesenska križarjenja, sedaj je torej čas za rezervacijo, nekoliko cenejša. In celo visoka sezona na toplih Karibskih otokih, ob Južni Ameriki ali Afriki, to je po naše pozimi, je po cenah sprejemljiva.

Karibski otoki, Bahami in Portoriko so najbolj priljubljeni cilji, drugi največji trg za križarjenja pa je Sredozemsko morje. Najbolj priljubljene so še vedno italijanska obala z Benetkami na čelu ter španska Barcelona in Palma.

»Veliko potnikov, med njimi so tudi slovenski, se navdušuje nad sredozemskimi obalami. Beležimo tudi več kot desetodstotno rast slovenskih potnikov na križarkah in 97 odstotkov se jih vrača izredno zadovoljnih,« pravi Arsen Mihaič, direktor portoroškega središča Cruise $amp; Ferry, družbe, ki je pri nas prva začela s prodajo križarjenj. »Razlog, da smo Slovenci spoznali križarjenja, je enostaven. Otroci so na ladji ob starših brezplačno in v tej krizi s takšnimi počitnicami za svoj denar dobijo največ.«

Ponudniki križarjenj dokazujejo, da so počitnice na ladji lahko tudi za 50 odstotkov cenejše v primerjavi z enako ravnjo ponudbe v hotelu na kopnem. Zato je izbira, kam, enostavna, kot tudi tista, ali si boste izbrali notranjo ali zunanjo kabino, na vrhu ali dnu ladje, spredaj ali zadaj, z oknom ali brez, z balkonom ali…

Kako je videti takšno počitnikovanje? Lahko si ga ogledate v koprskem pristanišču, kjer bo vse poletje ob nedeljah pristajala velikanka Voyager of the seas ameriške družbe Royal Carribean s skoraj 3500 potniki in 1500 člani posadke. V začetku julija se bo Kopru predstavila še najnovejša ladja italijanske družbe Costa z imenom Costa favolosa, na kateri bo 3800 potnikov. Letošnje poletje bo v Kopru pristalo skupaj okoli 80 podobnih ladij in na teh plavajočih hotelih bo tudi vedno nekaj Slovencev.

In to ne samo zaradi krize, ker je tovrstno počitnikovanje pač najcenejše, ampak zato, da se pridružimo več kot 14 milijonom ljudi, ki vsako leto plujejo na teh križarkah.

Na vodi utegnete počitnice preživeti precej ceneje kot v hotelu na kopnem.

Vir: “Nedelsjki dnevnik”, 26.06.2011, Brane Šalamon

Za križarjenja s sodobnimi ladjami se odloča tudi vse več Slovencev, ki že vedo, da križarjenje ni le prevoz od enega kraja do drugega, ampak je lahko pravo doživetje. Brane Šalamon, novinar Nedeljskega dnevnika, je na prvo križarjenje odšel pred desetimi leti in tak način potovanja ga je takoj osvojil. Tako je spoznal dobršen del sveta, vodilne svetovne ladjarje, po vseh teh letih potovanj pa je dobil idejo, da o križarjenjih napiše tudi knjigo, priročnik Razkošje za obzorjem.

Pred prvim križarjenjem imajo turisti različne zadrege in vprašanja, priročnik pa vsebuje vse napotke, kako čim bolje doživeti vse, kar nudi križarjenje, ponuja pa tudi odgovore na vsa mogoča vprašanja. Od tega, kaj je kapitanova večerja, kako izbrati toaleto, kako je s hrano na ladji, kako poskrbeti za zdravje, kaj lahko kupite na ladji, skratka vse tisto, kar mora vedeti vsak, ki se odpravlja na popotovanje te vrste. Priročnik je izšel v sodelovanju s podjetjem Cruise $amp; Ferry Center, ki je prvi in vodilni ponudnik križarjenj pri nas. Direktor podjetja Arsen Mihaič je dejal, da gre za prvi priročnik te vrste ne le v slovenskem, ampak tudi v širšem okolju, na voljo bo vsem strankam v njihovih poslovalnicah, naprodaj pa je tudi v slovenskih knjigarnah in na spletu.

Križarjenje je turistična panoga, ki se ji v prihodnjih petnajstih letih obeta razcvet. Že sedaj dosega eno največjih letnih rasti v celotni turistični panogi. Letno križari okoli petnajst milijonov ljudi, od tega okoli trinajst tisoč Slovencev. Mogočne »križarke« dandanes lahko popeljejo tudi pet tisoč potnikov hkrati, vendar zaradi njihove prostornosti potnik nikakor nima občutka, da bi bila na ladji kakšna gneča ali da bi postalo križarjenje dolgočasno.

Na najbolj prestižnih ladjah imajo celo pravi park, nasad dreves in trave, na vseh ladjah so tudi bazeni, prostor za rekreacijo… Različnih ponudb in možnosti za zabavo je ogromno, pravi avtor priročnika in dodaja, da se vedno najde tudi kotiček mir in počitek za, denimo, branje knjige in lenobno predajanje soncu. Večina ladij, kot lahko preberemo v priročniku, izdaja tudi dnevni ladijski časnik, ki ga zvečer dostavijo v kabino, v njem so navedene vse dejavnosti, rekreacijski in družabni dogodki za naslednji dan, podrobnosti o izletih v kraju, kjer ladja pristane, in še in še.

Takšen način potovanja je za marsikaterega turista, ki želi videti čim več v kratkem času, zelo privlačen, kar se kaže tudi v vse večjih številkah potnikov. Na primer potovanje po grških otokih. Vsi otoki so čudoviti in vredni ogleda, vendar je po klasični poti težko v enotedenskih počitnicah videti vse, zato se marsikdo odloči, da si bo ta del Sredozemlja ogledal s križarjenjem in tako v nekaj dneh obiskal štiri, pet ali več otokov. »Vsako jutro se zbudiš v drugem kraju in to je res fantastičen občutek,« je povedal Brane Šalamon na predstavitvi knjige, ki so jo pripravili hkrati s podelitvijo nagrad za turistične dosežke Cruise Awards 2011, ki jih Cruise $amp; Ferry Center podeljuje najuspešnejšim poslovnim partnerjem. Letos so jih prejeli: agencija PS Mercator, d.d., M holidays, agencija Pozejdon turizem in Atlantica TA.

Brane Šalamon uživa, kadar se na dopustu vsako jutro zbudi v drugem kraju. Brane Šalamon ne enem izmed križarjenj. Na velikih ladjah imajo celo prave naravne parke.

Vir: “Nedeljski dnevnik”, 3.4.2011, Meta Černoga

Za plavajočim mestom plavajoče vasi Gradijo nove ladje, vendar doslej največje še dolgo ne bodo prehiteli — Cene postajajo vse bolj dostopne, ponudba vse bolj izzivalna, zato je zraven tudi vedno več Slovencev

Letošnje leto se je očitno začelo nekoliko bolj zadržano, saj ni velikih napovedi o napredovanju ali povečevanju. Še na področju turizma, ki je bil v svetu dolgo ena najdonosnejših panog, so napovedi zelo previdne. Že tri leta so na prvih mestih Francija, ZDA, Španija, Kitajska in Italija, države z največ turisti oziroma obiskovalci. Očitno še edino pomorski turizem, kar pomeni turiste na velikih ladjah križarkah, obeta uspeh. Za letošnje leto je namreč že znano, da bo po svetovnih morjih zaplulo najmanj trinajst novih ladij za turistična križarjenja.

Največja novost je zagotovo ameriška križarka Disney Dream s 128.000 tonami za štiri tisoč potnikov, ki jo bodo poslali na morje ob koncu meseca. Ladja bo imela vodni tobogan, eden od zavojev bo segal celo čez krov ladje in bo tako nad morjem. Med večjimi ladjami bo tudi Celebrity Silhouette za 2850 potnikov, ki jo bodo splovili sredi leta s 122.000 tonami, in Carnival Magic za 3690 potnikov. Za leto 2012 je napovedana splovitev vsaj sedmih novih križark, med njimi bo največja Carnival Breeze s 130.000 tonami, za leto 2013 so napovedane že tri velike ladje in za leto 2014 dve. Ladijski prevozniki seveda na tiho načrtujejo še kakšno presenečenje, vendar je očitno, da sedanji rekordi Allure in Oasis of the Seas ne bodo preseženi vsaj še nekaj let.

Konec lanskega leta smo bili zraven, ko je zaplula doslej največja ladja na svetu za ladijska križarjenja, Allure of the Seas. To je največja in najbolj revolucionarna križarka na svetu, saj se na njej sprehajamo celo po kopiji newyorškega Centralnega parka, med drugim je tam tudi Starbucks s svojo kavo na morju. Ladja družbe Royal Caribbean je presegla vse dosedanje dosežke pomorske industrije, saj ima kar šestnajst palub, nadstropij po domače, sprejme lahko 5400 potnikov, ki jim je na voljo 2.700 kabin in 28 nadvse moderno opremljenih apartmajev, dobesedno presunljiva pa je tudi teža ladje, saj tehta kar 225.282 ton.

Nova ladja je od sestrske velikanke Oasis of the Seas iz leta 2009 daljša za simboličnih pet centimetrov, pomembno je pač, da je največja. Američani so tako uresničili svoj vzklik »wow«, ki ga uporabljajo v propagandne namene. Razumljivo, saj gre za veliko in predvsem živahno ladjo, kjer The Royal Promenade, The Boardwalk in Central Park sestavljajo bistvo te edinstveno zasnovane ladje.

The Royal Promenade je dobesedno nakupovalna ulica, širša od ljubljanske Čopove na primer, ki se razteza skoraj po vsej dolžini ladje. Ob straneh te ulice so trgovine in lokali, kjer si lahko iz Promenada Café ogledujete mimoidoče, okusite pico v Sorrentu ali poskusite ameriško legendo, prvi Starbucks na morju.

Boardwalk je sprehajališče, pravzaprav ameriška posebnost, dolgo leseno sprehajališče ob morski obali. Prav takšen je na ladji, celo s starim izvirnim dunajskim vrtiljakom. Še posebej Američani, ki jih je na ladjah seveda največ, so navdušeni, saj so še kako navezani na svojo kratko tradicijo. Zato so zraven spet tiste klasične trgovinice iz sprehajališč na kopnem, od Ice Cream Parlor do Candy Shop, Johnny Rockets in Rita’s Cantine. Prav domačnost, kjer je na skrajnem koncu dodan še Aqua Theater, največji plavajoči bazen na morju, kjer skačejo in plešejo v vodi zvezde tovrstnega športa, je velika privlačnost.

Vrhunec je nekakšna oaza sredi morja, dva tisoč kvadratnih metrov parka s tropskimi drevesi, grmičevjem, cvetjem vseh vrst, še vinska trta raste sredi oceana. Central Park, kot se imenuje ta del ladje, je vrhunec za razpoloženje, kjer vam zjutraj žvrgolijo ptički, zvečer pa se oglašajo črički. V redu, gre za posnetek, vendar kopija slovitega newyorškega parka je popolna glede razmerja dolžine in širine, dodali pa so še kopije pravih newyorških lokalov. V Park Café sendviči pod drevesom, v Vintages wine bar pokušnja najboljših vin, slovenskih še ni zraven, v 150 Central Park in v Chops Grille Steakhouse vrhunska prehrana tudi pod zvezdami.

Bili smo zraven pri splovitvi ladje in nismo bili edini Slovenci. Na teh velikankah je namreč zaposlenih vedno več mladih, ki najdejo v izzivu rešitev preživetja. Povrhu vsega Slovenci sodelujemo še pri nastanku in gradnji teh ladij. Italijanska ladijska družba Fincantieri, ki ima ladjedelnico tudi v Monfalconeju oziroma Tržiču, namreč zaposluje veliko Slovencev, zamejcev in naših s te strani meje.

Prav tam so sedaj že opazni dimniki velike ladje Carnival Carnival Magic, ki bo zaplula spomladi. In Fincantieri, ki je lani med drugim dogradil lepotico Costa Delizioso za italijansko družbo Costa Crociere in velikansko Queen Elizabeth za družbo Cunard, bo gradil še naprej. In Slovenci bomo zraven.

Letos bodo dogradili še potniške križarke, Marina za Oceania Cruises, Costa Favolosa za Costa Crociere in L’Austral za Compagnie du Ponant, prihodnje leto pa še ladje, Carnival Breeze Carnival Cruise Line in Riviera za Oceania Cruises, in Costa Fascinosa za Costa Crociere. Slovenci bomo zraven tudi kot potniki. V zadnjih dveh letih je na primer samo s portoroškim Cruise $amp; Ferry Centrom križarilo več kot trinajst tisoč Slovencev, v prihodnje jih bo zagotovo še več. Cene so namreč že nižje celo od mnogih hotelskih cen na kopnem, morje pa je seveda nekaj drugega. Tekma se seveda nadaljuje, vendar je zmagovalec s splovitvijo Allure of the Seas znan. Tako velike ladje zagotovo ne bo še vsaj pet let.

Letos bo prva zaplula križarka v znamenju likov Walta Disneyja in ladje s temi junaki, od racmana Jaka do miška Mikija, ki sta še posebno med ameriškimi otroci zelo popularna.

Park na ladji? Zgodilo se je prvič na Oasis in na Allure of the Seas. Pred letom dni se je v ta umetni park na ladji Oasis zatekla sova s Floride in varuhi narave so jo morali na silo spraviti z ladje. Močno ji je namreč ustrezalo »divje« okolje. Pogled z balkona na ulico, ki je širša od marsikatere naše? Nikakor, le pogled z vrha ladje v »kanjon« balkonov. Je to nekje na kopnem ali na ladji? Fantazija ne pozna več meja.

Vir: “Nedeljski dnevnik”, 9.1.2011, Brane Šalamon

pirati_luksuzKrižarjenja so najhitreje rastoča globalna turistična ponudba, vsako leto pa se za tako počitnikovanje odloči že okoli 14 milijonov ljudi.

Časi, ko so ljudje z ladjami potovali z enega konca sveta na drugega, so minili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se na nebu pojavila velika potniška letala ter jim prevzela potnike.

Nekaj desetletij kasneje se ladje v obliki velikanskih plavajočih hotelskih kompleksov s po tri do pet tisoč dopustniki in pol toliko posadke vračajo na svetovna morja.

Križarjenja so najhitreje rastoča globalna turistična ponudba, vsako leto pa se za tako počitnikovanje odloči že okoli 14 milijonov ljudi. Najbolj se je omenjeni turizem razvil v ZDA, kjer se na luksuzne, tudi 15-nadstropne ladje z bazeni, igralnicami, športnimi igrišči, fitnes klubi, trgovinami, kinodvoranami, plesišči in parki ter vsem drugim, kar sodi k dobremu počitniškemu razpoloženju, vkrca 70 odstotkov svetovne križarske druščine.

Najbolj priljubljene destinacije so Karibsko otočje, Bahami in Portoriko, marsikatera ladijska družba pa ima na tem območju svoje lastne otočke, kjer se ustavijo in svojim gostom omogočijo še potapljanje, vožnjo s kanuji ali zabave na peščenih plažah. Ponudba se zadnje leto širi na azijska morja, možna pa so tudi križarjenja do »dežele tam spodaj« in Nove Zelandije. Tisti s krepkejšo denarnico in veliko časa pa se lahko v lastnem plavajočem apartmaju odpravijo tudi okoli sveta. V boju za čim večji križarski kolač so pri nekaterih ladijskih prevoznikih poleg vročih eksotičnih krajev možni tudi postanki ob obalah Aljaske, pobliže pa se da iz udobnega plavajočega hotela okusiti tudi še bolj severne vode.

Drugi največji svetovni trg za križarjenja je Sredozemsko morje, kjer so lani našteli 4,4 milijona potnikov. Najbolj priljubljene destinacije so Italija in njeni pristanišči Civitavecchia in Benetke ter španska Barcelona in Palma, novejša ponudba evropskih plavajočih počitnic pa je Baltiško morje. Afriški obali oziroma destinacijam, kjer na morju varnost ogrožajo resnični pirati, se turistične ladje na široko izogibajo. Največji evropski ladijski počitnikarji so Britanci, lani se jih je za ladjo odločilo okoli 1,5 milijona. Prodajni oddelki ponudnikov križarjenj trdijo, da so te počitnice za 20 do 50 odstotkov cenejše v primerjavi z enako ravnjo ponudbe na kopnem. Trditev verjetno ni iz trte izvita, saj jo potrjuje vse večje zanimanje za dopust na ladji, posledično pa tudi vse več naročil za gradnjo še večjih in še razkošnejših plavajočih hotelov.

Težnje v industriji križarjenja gredo iz turizma za množice po dostopnih cenah vse bolj v smeri luksuzne ponudbe. Ni malo križark, kjer prirejajo le kongrese za izbrane interesne skupine, nekatere ladje so se specializirale le za najbogatejšo klientelo, ki želi več razkošja, morda kar zasebno rezidenco na ladji, kjer ima samo zase bazen, teraso, plažo, helikopterski taksi ali celo svoje golfsko igrišče. Ples in množična zabava se na takih ladjah umika umirjenim večerom z izbrano prehrano, cigaro in konjakom, z vedno navzočim zasebnim butlerjem, ob dražbah umetnin ali nastopu priznanega umetnika.

Največji ponudnik križarjenj v Sloveniji je Cruise & Ferry Center v Portorožu, kjer na leto na morje pošljejo okoli 13 tisoč slovenskih počitnikarjev. »Že vrsto let v poslu ugotavljamo umirjeno 10-odstotno rast. Kar 97 odstotkov je povratnikov, kar pove, da so ljudje ugotovili, da s takim počitnikovanjem za svoj denar dobijo največ. Večina Slovencev se odloči za križarjenje po Sredozemlju med poletnimi, prvomajskimi ali krompirjevimi počitnicami, manj čez zimo ali za novoletne praznike. Poleti so ponudbe tudi najugodnejše, začnejo se že pri okoli 400 do 600 evrih na osebo, otroci do 18. leta starosti imajo brezplačno, če so s starši v isti kabini. Prevoz do luke vkrcanja je praviloma v zasebni režiji oziroma ga je treba plačati posebej. V ceno križarjenja po Karibskem otočju je treba všteti še letalski prevoz, tako da približno osemdnevni aranžma za eno osebo stane že od ugodnih 1.200 evrov. Seveda veliki in razkošnejši apartmaji za dve do tri osebe lahko stanejo tudi deset tisoč evrov na teden,« so nam povedali v koprskem Cruise & Ferry Centru, ki združuje več ponudnikov križarjenj.

»Ljudje se za križarjenja odločajo, ker na enem mestu za vse bolj dostopno ceno dobijo veliko počitniške ponudbe, vidijo raznolike kraje, niso pa obremenjeni z zamudnimi in napornimi transporti iz enega v drug kraj. Običajno ladje plujejo ponoči, podnevi pa si ogledujemo različna mesta. Vmes pa lahko na ladijski plaži po počitniško lenarijo in se razvajajo, vedno pa se tudi kaj dogaja,« nam je povedala Marina Barkovič iz turistične agencije Atlantica. Prepričana je, da bo zaradi odlične ponudbe, kjer se najde za vsakogar nekaj, ta turistična veja še dolgo cvetela. Zato se bodo morale agencije še bolj potruditi. V Atlantici so za zahtevnejše na trg prišli z novo, kot pravijo pri nas, edinstveno ponudbo – lov na veliko ribo na odprtih morjih Kostarike, Venezuele in Gvatemale.

Vir: ‘Članek je bil objavljen v oglasni prilogi Finance Club’, Brane Šalamon, 18.februar 2010.

Še bodo pokali šampanjci
V modo prihajajo kabine za samske – Podeželski klub s pravo trato na palubi in bar, ki bo ves iz ledu – Potniki se bodo lahko učili tudi kuhati
Potem ko je nemška AIDAblu 9. februarja prvič zarezala v morje, bodo splavili še deset novih ladij za križarjenje, ki bodo skupaj premogle 27.263 ležišč. V tem pogledu gre za še eno uspešno leto. Leta 2008 je namreč doživelo krst devet novih ladij s skupaj 23.000 ležišči. Parada novih plovil in ponudba kabin pa se bosta skrčili že prihodnje leto in se še bolj zmanjšali 2012. Tedaj se bo namreč začela kazati suša v naročilih za nove ladje, ki se je začela pred dvema letoma, ko je svetovno gospodarstvo začelo toniti v krizo. Za zdaj pa so novice za bodoče »križarje« dobre, saj si ladjarji tudi pri oblikovanju cenovne politike prizadevajo, da bi čim bolj napolnili kabine. Večina bo križarila po evropskih morjih.
Med zanimivimi razkošnimi ladjami, ki jih bodo letos splavili, bosta denimo velikanka in pritlikavka. Allure of the Seas družbe Royal Caribbean bo imela prostora za 5400 potnikov in se bo na prvo vožnjo po Karibih odpravila novembra. Independence družbe American Cruise Lines pa bo gostila zgolj 104 potnike. Zaplula bo junija v Chesapeake Bayu, potem pa križarila ob atlantski obali.
Ladja Epic, ki bo sprejela 4200 ljudi in jo bodo splavili junija, bo največja družbe Norwegian Cruise Line doslej in ena konstrukcijsko najinovativnejših. Imela bo posebej oblikovane zabaviščne prostore, med njimi velik šotor za predstave cirkusa Cirque de Soleil in ledeni bar, kjer bo temperatura naravnana na 17 stopinj Celzija, točilna miza, stoli in mize pa bodo iz ledu, kar bo v toplih morjih za potnike kar mikaven izziv. Ladja bo primerna tudi za samske potnike, ki bodo lahko najeli 30 kvadratnih metrov velike apartmaje, na voljo pa bodo tudi skupni prostori. Plula bo po Karibskem morju.


Costa Deliziosa
družbe Costa Cruises bo nosila 2260 potnikov in bo prva, ki bo krščena v Združenih arabskih emiratih. Na prvo vožnjo bo zaplula 23. februarja v Dubaju, kjer bo prvo sezono tudi njeno domače pristanišče.
Nemška družba AIDACruises je v Hamburgu 9. februarja že splavila svojo novo ladjo AIDABlu za 2050 potnikov. Njen prvi cilj je bila Majorka, sicer pa bo križarila ob zahodni Evropi.
MSC Cruises
bo 6. marca v Hamburgu krstila ladjo MSC Magnifica za 3013 potnikov. Med možnostmi za zabavo bo kinodvorana z najsodobnejšo tehniko. Območje njene plovbe bo Sredozemlje.
Aprila bo debitirala Azura družbe P&O Cruises, ki bo lahko sprejela 3100 ljudi, družba Celebrity pa bo predstavila Eclipse za 2850 potnikov. Azura bo plula po Sredozemlju in bo prva ladja družbe P&O, ki bo imela kabine za samske, skupaj jih bo 18. Eclipse bo svojo prvo sezono plula ob severni Evropi. Na zgornjem krovu bo imela podeželski klub s pravo trato.
Junija bodo začele pluti tri ladje. Že omenjeni Independence družbe American Cruise Lines in norveška Epic, tretja v paketu pa bo Seabourn Sojourn družbe Seabourn Cruises. Sojourn za 450 potnikov bodo krstili v Londonu in bo prvo sezono križarila po morjih ob severni Evropi. Ladja dvojčica zelo uspešne Seabourn Odyssey (ki je začela pluti lani) bo imela 250 razkošnih apartmajev, štiri jedilnice, šest barov in salonov.
Ladjo Nieuw Amsterdam za 2104 potnike bo družba Holland America Line splavila julija. Plula bo po vzhodnem Sredozemlju. Imela bo center za kulinariko, kjer se bodo potniki lahko učili kuhati. To bo prva ladja te družbe, ki bo imela zasebne kabine. Gostje jih bodo lahko najeli po dnevih ali za celotno križarjenje. Najnovejša morska kraljica družbe Cunard bo Queen Elizabeth, ki bo prvič zaplula 12. oktobra iz Southamptona. Prvo križarjenje z njo je bilo razprodano v 29 minutah. Nova Queen Elizabeth bo z različnimi detajli, na primer marmornatimi tlemi in lesenimi okraski, priklicala v spomin prvotno ladjo s tem imenom in Queen Elizabeth 2. To je tretja nova Cunardova ladja v šestih letih. Iz Southamptona se bo napotila na 104-dnevno križarjenje januarja 2011.
Družba Royal Caribbean International bo že omenjeno Allure of the Seas za 5400 potnikov predstavila novembra in jo napotila v Karibsko morje. Skoraj enaka bo Oasis of the Seas, ki je tudi last omenjene družbe in je na krstni vožnji navdušila novembra lani. Allure bo imela Centralni park s pravimi drevesi, promenadno in zabaviščno površino z vrtiljakom, veliko drugih možnosti za razvedrilo, restavracije in bazene na štirih palubah. S sestro Oasis of the Seas si bo delila naslov največje ladje za križarjenje na svetu. Vir: ‘Delo’, 17.februar 2010

S tanko denarnico na križarjenje! Američani so izračunali, da lahko spoznajo največ sveta in največ privarčujejo prav na ladjah za križarjenja
Letošnje turistično leto bo v znamenju križarjenj. Pa ne samo turistično, saj je križarjenje postalo način življenja za mnoge svetovne popotnike, tudi Slovence. Razlogov za to je veliko, pravi Arsen Mihaič iz portoroškega Cruise $amp; Ferry Centra, našega najstarejšega in največjega posrednika križarjenj:
»Najprej je to vrednost, saj je v ceni vključeno vse, od nastanitve do prehrane, ob tem pa še vse aktivnosti na ladjah, od zabave do športa in kulture. Na križarkah si družine in prijatelji delijo najlepše, skupaj so na številnih zabavnih in kulturnih dogodkih vrhunske kakovosti, predvsem pa je posebej poskrbljeno tudi za najmlajše in za ljubitelje rekreacije. Na voljo so tekaške proge, različna športna igrišča, bazeni, masažni saloni, fitnesi in celo drsališča ter plezalne stene. Če hočete, gre za pomembna doživetja, saj potovanje z ladjo omogoča ogled različnih krajev in dežel, ne da bi ob tem zamenjali sobo. Križarjenja ponujajo odmaknjene in romantične kotičke in plaže, zasebnost s sobno strežbo in večerjami na balkonu s pogledom na ocean. Za mnoge je pomembna tudi kulinarika, saj lahko na križarkah pokušate gurmanske jedi z eksotičnimi sestavinami, stare in vedno prisotne specialitete ali posebne in izbrane jedi. Lahko boste jedli v tradicionalnem razpoloženju razkošno osvetljenih restavracij, v majhnem bistroju ali v naključni jedilnici.«

Hrana je posebno doživetje

Kulinarika je področje, ki ji ladijske družbe namenjajo največ pozornosti, jedilnike pa pripravljajo najboljši kuharji. Zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanski prigrizek ali čaj, večerja, polnočni bife in postrežba v kabini in še kaj so le del gastronomske ponudbe, kakršne ni v marsikaterem turističnem kraju na obali. Na križarjenjih lahko odkrijemo neverjetno razkošje vrhunske kuhinje, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne okuse. Na ladji preprosto ni mogoče biti lačen, kajti priložnosti je veliko. Od samopostrežnih restavracij, v katerih si potniki sami postrežejo in kjer ni predpisan način oblačenja, do večerij v glavni ladijski restavraciji, ki je osrednji družabni dogodek in priložnost, da se srečate in spoznate s sopotniki. Potniki običajnega enotedenskega križarjenja na povprečni ladji pojedo tudi po dve toni govedine, več kot sedem ton svinjine, več kot tono morskih sadežev in popijejo kakšnih enajst tisoč steklenic piva in več kot tri tisoč steklenic vina. Kako pomembna je hrana, je dokaz leto 1905, ko so na tedanji nemški križarki Amerika potnikom ponudili prvo restavracijo »a la carte«, leta 1938 pa na isti ladji še dodatno restavracijo, če hrana v običajni restavraciji ni bila všeč potnikom.

Od nekaj dni do leta

Sodobne križarke so postavile na glavo predstavo o potovanju po morju. Na Karibih in ob mehiški obali potnike pričakajo zabava, sonce, plaže in kolonialna zgodovina, v Sredozemlju zgodovina in kultura, ob Aljaski je vse veliko, od ledenikov, kitov in gozdov do losov, na Havajih potnike pričaka raj in še enkrat raj, na križarjenjih ob Južni Ameriki pa urbana kultura, združena s skrivnostmi Amazonke.
Evropejci smo varčni, Slovenci še posebej, Američani pa so skoraj prestopili meje pri ocenjevanju križarjenj. V enotedenskem križarjenju po Karibih obiščete Miami na Floridi, Philipsburg na idiličnem otočku St. Maarten, San Juan v Portoriku in Labadee na Haitiju, v enotedenskem križarjenju po Sredozemlju pa ob Benetkah spoznate še Bari, grški Katakolon, Izmir in Istanbul v Turčiji in nazadnje še Dubrovnik, brez katerega mnogi ne morejo. Če ne bi odšli na potovanje z ladjo, vsega tega ne bi videli ali pa bi bili stroški potovanj in nastanitve izredno visoki.
Večina potnikov se na križarjenja odpravlja za teden ali dva, so pa tudi izjeme, ki vzbujajo pozornost. Marca bo na enoletno potovanje okoli sveta odplula luksuzna ameriška križarka Spirit of Oceanus, ki bo obiskala 242 pristanišč v 59 državah. In to ni edino enoletno križarjenje po svetovnih morjih, vse bolj običajna postajajo tudi večmesečna križarjenja.
Med potniki niso samo starejši in upokojenci, ampak je med njimi vedno več mladih, ki na posebnih križarjenjih celo študirajo in spoznavajo svet. Križarjenje ni več samo turizem, ampak je postal način polnega življenja.

Razkošje sodobnih ladij postaja dosegljivo. Vrhunski mojstri svetovne kuhinje so iz kuhinj na križarkah ustvarili simbol užitka.
Vir: ‘Nedeljski dnevnik’, 10.januar 2010

Ladje, ki so postale mesta Plavajoče mesto s 7800 in več potniki – Sloviti George Clooney je napravil največjo reklamo za ladijska križarjenja – Poroka na ladji je vrhunec.

Mnogi imajo pred prvim križarjenjem številne pomisleke. Kako naj preživijo svoje dopustniške dneve med nekaj tisoč neznanimi ljudmi na ladji, kjer bo zagotovo gneča, saj drugače ne more biti, če ima ladja petnajst nadstropij in je dolga več kot dvesto metrov? Kaj naj počnejo vse tiste dneve na ladji, ko jim bo zagotovo dolgčas, saj sredi morja vendar ni ničesar? Kaj rinejo sredi največje poletne vročine na morje, kjer sonce žge in žge in kjer ni dreves in zelenja? In večino skrbi tudi denarnica, ki običajno ni brez dna.

Razlog za takšne pomisleke je razumljiv, saj mnogi ne vedo, ali bi preživeli teden dni dopusta v kakšnem obmorskem mestu, v hotelu z kdo ve koliko zvezdicami, čeprav se že vnaprej ve, da bo to običajna hotelska, turistična industrija, ali pa bi tvegali enotedensko križarjenje. Takšnih, ki »tvegajo« je vedno več, in leta 2010 bo po svetovnih morjih križarilo že osemnajst in pol milijona potnikov, sedem odstotkov več kot leta 2009. Tri leta pozneje naj bi jih bilo že več kot 21,3 milijona.

Vedno več je dokazov, da so križarjenja daleč največji izziv in je vseeno, ali gre za ladjo »velikanko«, od 90.000 bruto registrskih ton (BRT) naprej, kjer je na voljo prostora za majhno mesto, do »manjše« ladje, ki je z dolžino do 220 metrov za mnoge še vedno velikanska in je na njej nekaj več zasebnosti.

Je pomembno, kakšna je ladja za križarjenja? Po svetovnih morjih dandanes pluje 254 ladij takšnih ladij, v letu 2010 jih bodo splovili dodatnih trinajst za skoraj 29.000 potnikov in leto pozneje še najmanj devet za skoraj 19.000 potnikov.

Vse je postavljeno na glavo

V začetku decembra je družba Royal Caribbean vse skupaj postavila na glavo, ko so po šestih letih gradnje splovili najbolj inovativno razkošno ladjo za križarjenja na svetu – Oasis of the Seas. Dobesedno mojstrovina z neverjetnimi šestnajstimi nadstropji, ki je petkrat večja kot legendarni Titanik in tehta kar 225.282 ton. V 28 razkošnih apartmajih in 2700 kabinah lahko biva 5400 potnikov, za njihovo udobje pa skrbi 2296 članov posadke. Mestno življenje se je preselilo na krov z večnadstropnimi suitami, ki imajo tudi do dvesto kvadratnih metrov površine, velikimi steklenimi površinami, najsodobnejšo opremo v živahnih barvah in s takšnimi »malenkostmi«, kot so kopalnice v slogu toplic s simulacijo dežja, detajli iz naravnih kamnov in steklenih ploščic… Leta 2010 bodo splovili njeno dvojčico Allure of the Seas.

»To nista več le ladji. Sta prelomnici neverjetnih doživetij, ki izzivajo meje mogočega. Najnovejše pridobitve vključujejo dva simulatorja surfanja Flowriders, spust po vrvi Zip Line, AquaTheater, vrtiljak Carousel, dvonadstropne suite in še več. To je mesto, kjer nemogoče postane mogoče, kjer neverjetno postane realno. Vsaka ladja je razdeljena na sedem unikatnih mestnih četrti, sedem tematskih površin, ki gostom zagotavljajo nepozabno doživetje v njihovem slogu ali po trenutnem navdihu. Central Park je zunanji park s pravimi rastlinami in drevesi, Boardwalk je odprto sprehajališče z bari, restavracijami, trgovinami in celo starinskim vrtiljakom, AquaTheater je amfiteater z bazenom, kjer se bodo izvajale razne spektakularne predstave in akrobacije. Četrt Royal Promenade je promenada v notranjosti ladje z barom, ki se kar v celoti premika iz petega v osmo nadstropje. Obsežna športna četrt The Pool and Sports Zone med drugim ponuja igrišče za košarko, bazene in celo dvoje umetnih valov za deskanje, poleg tega pa seveda vrhunski wellness in fitnes center. Ladijska četrt Entertainment Place ponuja neskončne možnosti zabave, The Youth Zone pa je največji igralni park za otroke na ladji, ki poleg vseh igralnic vključuje tudi razne studie, laboratorije in celo otroško gledališče. Vključenih je veliko novih elementov, kakršnih na morju še ni bilo,« je več kot zadovoljen Adam M. Goldstein, predsednik Royal Caribbean Cruises Ltd.

Tudi zvezde na palubah

Navdušenje je razumljivo, saj so postala križarjenja bolj priljubljena kot kadarkoli doslej in v dvajsetih letih je ta globalna industrija križarjenj rasla z osmimi odstotki na leto. Karibski in Kanarski otoki, Sredozemlje, severna Evropa in Bližnji vzhod so privlačni predvsem za Evropejce, križarjenja po Tihem oceanu, ob Mehiki in Aljaski pa so najbolj priljubljeni cilji križarjenj med Američani.

Morja pokrivajo večino Zemlje, zato je resnično dovolj priložnosti za križarjenja, ki so vedno cenejša. Ladijske družbe vozijo po svetovnih morjih vse leto in križarjenja ob Aljaski in severni Evropi so najboljša med majem in septembrom. Pozimi je najbolje križariti ob Karibih, na Antarktiki je največ turistov od novembra do februarja. In če se na najnovejši velikanki Oasis of the Seas cene začnejo pri tisoč dolarjih za teden dni križarjenja, izbirate namreč lahko med 37 različnimi vrstami kabin, lahko teden dni križarite na norveški ladji Jewel že za 249 dolarjev.

Sloviti igralec, režiser in producent George Clooney, dvakrat izbran za najbolj seksi moškega na planetu po izboru revije People in seveda tudi dobitnik oskarja za vlogo v filmu Syriana, zagotovo ne gleda na cene. Želi pa si najboljše in zato ni presenetljivo, da je napovedal, da se bo s svojo novo izbranko, italijansko televizijsko voditeljico in modelom Elisabetto Canalis poročil – na ladji. Izbral si je razkošno ladjo MSC Fantasia s trinajstimi palubami, na kateri so nekatera tla sestavljena tudi iz kristalov Swarovski. Na poroko je povabil več kot dvesto svatov, med njimi tudi Michaela Douglasa, Brada Pitta, Angelino Jolie, Julio Roberts in mnoge druge. Seveda ne bodo zavzeli vse ladje, ki je sicer namenjena 3900 potnikom, bodo pa to zagotovo najpomembnejši potniki, ki bodo privabili nove in nove.

Dalje prihodnjič

Ceste in ulice? Sodobne križarke so prava potujoča mesta, z vsem tistim, kar tudi v resnici imajo mesta. Oasis of the Seas je največja, najbolj inovativna in najbolj revolucionarna potniška križarka na svetu.

Vir: ‘Nedeljski dnevnik’, Brane Šalamon, 3.januar 2010

TV-serija spremeni vse Pred skoraj 180 leti so se potniki opravili na prvo turistično križarjenje po severnih morjih. Ladje še vedno ostajajo razkošje, ki je dostopno vsem.

Potniške ladje so imele v zgodovini pomembno vlogo pri dolgih potovanjih. Udobne in velike ladje so povezovale vse celine. Leta 1835 se je v reviji Shetland Journal pojavil oglas, ki je »turiste«, kar je bil takrat nov pojem, vabil na vožnjo z ladjo iz Stromnessa na Škotskem, okoli Islandije in Farskih otokov in na vožnjo z ladjo do španskega sonca pozimi. Ladjarju Arthurju Andersonu se je porodila ta izjemna ideja in dve leti kasneje je ustanovil prvo družbo za križarjenja, Peninsular Steam Navigation Company, kasneje znano kot P&O. Deset let kasneje so ladje vozile že po vseh morjih okoli Evrope. V tridesetih letih prejšnjega stoletja pa so križarjenja postala popularna tudi v ZDA, in to zato, ker je bila v času prohibicije, torej v času prepovedi prodaje alkohola, ladja edina priložnost za pitje alkohola in likerjev. V tistem času so v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji ustanovili velike ladijske družbe, ki so gradile razkošne ladje za križarjenja. Leta 1842 je sloviti pisatelj Charles Dickens, skupaj še s 86 drugimi sopotniki, potoval na ladji Britannia med Liverpoolom in Bostonom. Za seboj je pustil opis nepozabnega potovanja. Tako kot leta 1867 sloviti pisatelj Mark Twain, ki je potoval s parnikom Quaker City in je opisal tisto, kar so potem hoteli doživeti še vsi drugi. V obdobju med letoma 1930 in 1950 so cvetela potovanja na parnikih, ki so povezovali Evropo in Ameriko, ko so potniki uživali v družabnih igrah na palubah in se vsak večer družili na razkošnih zabavah.

Letala nadomestijo ladje

Po tistem, ko je Pan Am leta 1958 prvič letel na prvi letalski progi z reaktivnim letalom od New Yorka do Pariza, se je marsikaj spremenilo. V zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je Atlantik prečkalo več kot sto rednih ladijskih linij in leta 1962 je na ladjah plulo dva milijona potnikov. Leta 1970 se je to število zmanjšalo na neverjetnih 250.000, so pa začeli ti potniki odkrivati nekaj novega.

Ladijski prevoznik Cunard White Star Lines je namreč leta 1963 za tiste čase razkošno in veliko potniško ladjo Queen Elizabeth prvič poslal na ladijsko turistično križarjenje med New Yorka in zahodnoindijsko obalo. In tedaj se je zgodilo, pravzaprav spremenilo vse.

Turisti so nenadoma ugotovili, da je na ladjah seveda veliko več užitkov in razkošja, ki se ga da združiti z letalskim prevozom, ki je skoraj uničil čar ladijske vožnje. Sedaj so se lahko z letali hitro pripeljali do pristanišča, nato pa so se začeli na ladjah predajati razkošju. Najprej na morjih vedno toplih Karibskih otokov, takrat seveda, ko je bila v Ameriki in Evropi hladna zima, potem pa tudi po drugih morjih. Leta 1966 so se celo v tedanji, bolj ali manj zaprti Sovjetski zvezi lotili tega področja. Takrat so namreč splovili po zahodnih merilih razkošno ladjo Aleksander Puškin in turiste so prevažali med Montrealom ter tedanjim Leningradom, današnjim Sankt Peterburgom.

Jeseni 1976 je bil posnet zabavni ameriški film The Love Boat, v katerem smo spremljali dogodivščine potnikov na razkošni potniški ladji. Film je bil med gledalci tako dobro sprejet, da so leto kasneje na ameriških televizijah pričeli predvajati televizijsko serijo, ki se je na programu obdržala celih deset let. To je razumljivo, saj je bilo to mešanica zabave, romantike in ljubezni, predvsem pa dogodivščin potnikov na potniški ladji na križarjenju.

V tej seriji je bila ljubezen neprestano v zraku, no, na morju pravzaprav. Potniki so na krovu razkošne ladje neprenehoma čakali na romantične noči, zato ni čudno, da se je ladja imenovala Love Boat. Gopher, Dr. Adam, Isaac, Julie in kapitan Stubing so po najboljših močeh pomagali potnikom svoje ladje. Da so se zaljubili, da so rešili svoje težave in čeprav ni bilo vedno preprosto, je na koncu vedno zmagala ljubezen. Prava sanjska ladja in 249 enournih epizod te neverjetne televizijske serije je križarjenja po svetovnih morjih povsem spremenilo.

Za marsikoga je bilo to povsem novo odkritje, še posebno po tistem, ko je bilo »razkrito«, da ladji Island Princess in Pacific Princess v resnici obstajata in da nista le filmski kulisi. Še več, še danes križarita po svetovnih morjih. Počasi je zbledel stereotip o tem, da so križarjenja draga, in pomemben je bil predvsem občutek brezmejnega morja, sonca in razkošja. Prestiž in razkošje sta se spremenila v razkošje in dostopnost za vse na velikih potniških ladjah, ki so se hitro spremenile v prave hotele na morju. Na ladje in ladijska križarjenja se selijo še tisti, ki jim je dovolj dolgočasnih obmorskih letovišč, kajti ladje imajo veliko prednosti pred običajnimi hoteli na morski obali.

Današnje križarke so mesta

Ladijska križarjenja so postala nova zvrst turizma, ki ponuja nekdanje veliko razkošje čezoceanskih ladij in vse je že preseženo, od najdaljše do najširše, od največje do najvišje, od najlepše do najbolj bogato opremljene potniške ladje. Na sodobnih križarkah ponujajo razkošje na slehernem koraku in vrhunska opremljenost presega tisto, kar nam ponujajo »običajni« obmorski hoteli s petimi zvezdicami. »Ulice« s prodajalnami, intimni lokali in prostori za druženje, kraljevska stopnišča, panoramska dvigala, knjižnice in internetni kotički so ladje spremenili v plavajoče užitke. Lahko izbirate med diskotekami, igralnicami in gledališkimi dvoranami, kakršne nimajo celo v mnogih mestih, z gledališkimi in varietejskimi programi, ki prihajajo iz najboljši gledališč in zabavišč sveta. Danes so na vseh novejših ladjah bazeni različnih velikosti, jacuzziji, savne, masažni saloni in trim kabineti z najsodobnejšo opremo. Tekaške steze na vrhu ladje so dolge kilometer in igrišča za košarko, tenis in mini golf so postala običajna na vseh sodobnih ladjah. Ponujajo še drsališča, celo visoke plezalne stene in deskanje na valovih. Popularno imenovani spa, ali po domače programi zdravja, oziroma lepotilni saloni so se preselili na ladje, kjer vam v tednu dni vrhunski mojstri odpravijo gube, pobelijo zobe, poskrbijo za odvečno maščobo, ali pa se jim samo prepustite razvajanju. To ni le prevoz z ladjo, ampak življenje, bivanje, preživljanje počitnic, dobesedno plavajoči svet užitkov, od zabave, kulinarike, do športa in rekreacije.

Današnje turistične križarke se zelo razlikujejo od tistih, ki so jih poznali naši predniki, saj sodobni standardi uvajajo še več prostora za zabavo in druženje, užitek v gastronomiji ter popolno sprostitev. Ladje ponujajo vedno več razkošja in v prihodnje bomo lahko izbirali med dvema vrstama križarjenj. Najprej so to velike ladje za križarjenja, na katerih lahko uživa tri in več tisoč potnikov, po znanem angleškem pregovoru Bigger is better, torej Večje je boljše. Ne glede na to, kako velika je ladja in koliko potnikov je na njej, imajo vsi dovolj razkošja, prostora ter zabave. S temi velikimi ladjami je problem samo ta, da jih lahko sprejemajo samo v največjih pristaniščih. Druga vrsta ladij pa so manjše, pri katerih sledijo ameriškemu pregovoru small is beautiful, torej majhno je lepo. To so ladje z največjim razkošjem in z veliko zasebnosti.

Dalje prihodnjič

Danes največja potniška ladja je Oasis of the Seas, dolga neverjetnih 360 metrov, ki je namenjena 5400 potnikom, ob njih pa je na ladji še 2100 članov posadke.

Vir: ‘Nedeljski dnevnik’, Brane Šalamon, 27.december 2009

Po šestih letih gradnje se je na Floridi končno zgodil slavnostni krst največje in najinovativnejše luksuzne ladje za križarjenja na svetu Oasis of the Seas, ki je že zaplula na prvo ekskluzivno križarjenje.
Krstna zabava je bila, tako kot je ladja, nekaj posebnega. Križarko so blagoslovili predstavniki krščanske, islamske in židovske cerkve. Ladja ima kar sedem krstnih boter in ne le eno, kot je sicer v navadi. Družba Royal Caribbean International se je namreč odločila, da bo imela vsaka t. i. ladijska četrt svojo botro, ki bo ladjo počastila s svojim močnim duhom dajanja in osebnostjo.

V ta namen so izbrali in k sodelovanju povabili slovito pevko Glorio Estefan, umetnostno drsalko Michelle Kwan, prejemnico olimpijske medalje, slavno igralko Jane Seymoure, plavalko Daro Torres, dvanajstkratno prejemnico olimpijske medalje, igralko Keshio Knight Pulliam, najbolj znano po svoji vlogi v seriji The Cosby Show, gimnastičarko Shawn Johnson, štirikratno prejemnico olimpijske medalje, in znamenito televizijko, lepotno in fitnes strokovnjakinjo Daisy Fuentes.

Ključ do škarij, ki so prerezale sedem trakov in tako sprostile največji šampanjec na svetu, so predsedniku družbe Richardu D. Fainu prinesli kot štafeto, ki je potovala čez celo ladjo.

Na krstni slovesnosti so zbirali sredstva za neprofitno fundacijo Make-A-Wish, ki bo izpolnila želje neozdravljivo bolnim otrokom. Začetna cena vstopnic za ta dogodek je bila 750 dolarjev po osebi.

Po tej slovesnosti pa se je začelo prvo ekskluzivno križarjenje, ki vključuje plovbo do privatne plaže družbe Royal Caribbean International, Labadee na Haitiju. Inavguracijsko križarjenje na redni relaciji do Karibov pa se bo začelo 5. decembra.

Arhitekturna mojstrovina na morju ima neverjetnih 20 nadstropij, 16 palub, sedem ladijskih četrti in je petkrat večja kot slavni Titanik, tehta pa kar 220.000 ton. V 28 luksuznih apartmajih in 2700 kabinah lahko nastani 5400 potnikov, za katerih udobje skrbi 2296 članov posadke.

Na krovu potnike poleg revolucionarnih inovacij, kot so simulator surfanja, drsališče, viseča kad za masažno kopel, plezalna stena, kraljevska promenada ter zabaviščna četrt, ki se razteza skoraj po vsej dolžini ladje, pričaka še več novih atraktivnosti in tehnoloških čudežev.

Luksuzna križarka je tematsko razdeljena na sedem ladijskih četrti kot npr. Central Park – zunanji park s pravimi rastlinami in drevesi, Boardwalk – odprto sprehajališče z bari, restavracijami, trgovinami in celo starinskim vrtiljakom, ter AquaTheater – amfiteater z bazenom, kjer se bodo izvajale razne spektakularne predstave in akrobacije. Četrt Royal Promenade – promenada v notranjosti ladje ima bar, ki se kar cel premika iz petega v osmo nadstropje. Obsežna športna četrt The Pool and Sports Zone med drugim ponuja igrišče za košarko, bazene in celo dva umetna vala za deskanje, poleg tega pa seveda vrhunski wellness in fitnes center. Ladijska četrt Entertainment Place ponuja neskončne možnosti zabave, The Youth Zone pa je največji igralni park za otroke na ladji, ki poleg vseh igralnic vključuje tudi razne studije, laboratorije in celo otroško gledališče.

Ladja, ki nedvomno nudi nepozabno doživetje, bo iz svojega matičnega pristanišča Port Everglades v Fort Lauderdaleu na Floridi plula na križarjenja do Karibov. Na križarjenje se je že možno prijaviti tudi preko slovenskega posrednika.

Vir: ’24ur.com’, M. R., Sre 02. 12. 2009

Veliki travnik sredi morja

Konec tedna je iz britanskega Southamptona odplula najsodobnejša potniška ladja, križarka Celebrity Equinox, ki je trenutno najrazkošnejša ladja na svetovnih morjih.

Ladijska križarjenja so zadnja leta postala vse bolj priljubljena oblika preživljanja dopusta. Po svoje je to razumljivo, saj popotniki s svojo hotelsko sobo, ki se na ladji imenuje kabina, potujejo iz pristanišča v pristanišče.
Vsak dan drugi kraji, ljudje in običaji so zagotovo veliko privlačnejša rešitev za dopust od lenarjenja na enem mestu. Običajnim ponudnikom turističnih storitev promet pada, ladijskim družbam, ki ponujajo križarjenja po svetovnih morjih, pa promet raste. Zato si je ameriška družba Celebrity tudi lahko privoščila 700 milijonov dolarjev težko naložbo v najsodobnejšo ladjo za turistična križarjenja. Nova ladja Celebrity Equinox ni samo najsodobnejša, ampak tudi najrazkošnejša in primerno današnjim časom tudi ekološka.
Ladja Equinox je presenetila vse, ne samo potnike, ampak tudi strokovnjake. Na floridski univerzi v Miamiju so nekaj let iskali recept za travo, ki bi rasla sredi morja. Gre seveda za več kot 2000 kvadratnih metrov veliko površino na najvišji, 15. palubi, kjer raste trava. Sredi morja so na ladji zaposleni vrtnarji s kosilnicami za travo in sredi morja bodo običajne igre, ki jih sicer igramo v mestnem parku ali na domačem travniku.
Ekologi so navdušeni tudi zato, ker je na ladji vgrajenih več kot 200 sončnih panojev, ki dajejo energijo za več kot 7000 svetilk LED, ki so povsem nadomestile običajne svetilke. Svetijo seveda samo navzdol, da ni svetlobnega onesnaženja. Še manj je »onesnaženja« s sončno svetlobo, saj so v ladjedelnici Meyer Werft v nemškem Papenburgu vgradili najsodobnejša stekla, ki v notranjost ladje praktično ne prenašajo zunanje vročine. Še več, zadržijo tudi 99,9 odstotka žarkov UV.
Površina ladje pod vodno gladino je premazana s posebnim nestrupenim silicijem, ki omogoča bolj neslišno vožnjo in zmanjšana je poraba goriva. Celebrity Equinox ima vgrajenih še veliko najsodobnejših ekoloških rešitev, ki na morsko gladino prinašajo nove standarde tovrstnega turizma.

Razkošje za vsak dan

315 metrov dolga ladja z 19 palubami in 1426 kabinami za 2850 potnikov je seveda namenjena predvsem udobju in prestižu, kakršnega do zdaj na morju še ni bilo.

Z dvema tako imenovanima penthouse suitama, vsaka s po 120 kv. metri površine in zraven še s 36 kv. metri veliko teraso, je izziv, ki je na mnogih križarjenjih razprodan skoraj vnaprej. Ob vsem drugem pa še deset vrhunskih prodajaln in devet restavracij, ki postavljajo na glavo prehrambne užitke. Ladijske družbe namenjajo kulinariki tako in tako največ pozornosti, jedilnike pa pripravljajo najboljši kuharji. Hrana na ladjah je posebno doživetje, še zlasti pa tisto, kar gre zraven. Vino in Celebrity Equinox je zagotovo največja potujoča vinska »klet«. V ponudbi imajo neverjetnih 450 različnih vin in penin, pri katerih se cene začnejo pri 30 dolarjih in končajo pri stokrat višjem znesku. To so predvsem kakovostna ameriška vina iz slovite doline Napa v bližini San Francisca, kar je po svoje razumljivo. Na običajnem enotedenskem križarjenju popijejo gostje tudi več kot 3000 steklenic vina, toliko pa jih očitno lahko napolnijo le Američani.

Razkošje pa niso samo usnje, najdražji les in marmor, ki so vgrajeni na slehernem koraku, ampak predvsem skrb za zdravje. Zdravilni, lepotilni in še kakšni programi so postali očitno veliko pomembnejši. Kemija je očitno pozabljena, kajti Američani se vračajo naravi. Zdravilne rastline in obrazna obloga iz 24-karatnega zlata je odkritje, ki bo prepričalo še tiste, ki v takšne in podobne programe pomlajevanja do zdaj niso verjeli. Še zlasti Američani dajo na te programe veliko, dokončno pa jih je prepričalo to, da denar ni najpomembnejši, ampak počutje.

Celebrity Cruises, ki slavi letos svojo 20-letnico je na svoj Equinox ponosen in v prihodnjih treh letih bodo dobili še tri nove ladje. Ni čudno, da so bralci svetovno znane revije Conde Nast Traveler družbo Celebrity prepoznali kot najboljšo tovrstno družbo na svetu. In kar je najpomembnejše, med potniki teh ladij je vedno več Slovencev.

Vir: ‘Nedeljski dnevnik’, Brane Bartolini, Sre 05. 08. 2009

V svetovnem merilu so ugotovili osemodstotni porast števila križarjenj, v Sloveniji pa zadnja leta dosegamo povprečno kar 20-odstotni porast na leto

Ljubljana – Industrija križarjenj se izredno hitro razvija in še posebno v Evropi in Sredozemlju doživlja velik uspeh. Vedno več ljudi se odloča za križarjenja, odpirajo se novi cilji in gradijo vse večje ladje. Predvidevajo, da se bo takšen trend nadaljeval nadaljnjih 12 do 15 let.

Če je včasih veljalo, da se na križarjenja odpravljajo starejši ljudje, je danes slika povsem drugačna, saj križari vedno več družin in mladih. Ladje so namreč rekreacijski center, zabaviščni kompleks, razkošni hotel, umetniška galerija, zdraviliški kompleks in letovišče s pogledom na morje v enem. Ogledate si več krajev in držav, ne da bi zamenjali prenočišče. Samo letos bodo krstili kar 10 novih ladij različnih cenovnih razredov in ladijskih družb. Tudi k nam so začele prihajati potniške križarke, saj je Koper zapisan na svetovnem zemljevidu križarjenja. Tako letos v Luki Koper pričakujejo več kot 60 prihodov potniških ladij z okoli 20.000 turisti.

Takoj za Sredozemljem so Kanarski otoki, Severna Evropa in Karibsko morje

“Križarjenja so v porastu: v svetovnem merilu za 8 odstotkov, v Sloveniji pa zadnja leta dosegamo povprečno 20-odstotni porast na leto (v prvem letošnjem četrtletju že 39-odstotnega). Podobno seveda velja za vso Evropo in nove trge, na primer Azijo, Bližnji vzhod in Južno Ameriko,” je povedal Arsen Mihaič, direktor združenja Cruise $amp; Ferry center, vodilnega ponudnika križarjenj pri nas.

Mihaič je dejal, da so posledice velikega povpraševanja naročila novih megaladij, saj jih do leta 2012 pričakujejo kar 42, vrednost vseh naložb pa je več kot 25 milijard ameriških dolarjev. Glede na to, da se gradijo vedno večje ladje, se ladjarjem zmanjšujejo fiksni stroški, kar omogoča nižje cene križarjenj. Te so, za primerjavo, približno takšne, kot da bi si privoščili počitnice v slovenskih toplicah ali na hrvaški obali. Zaradi bližine odhodnih pristanišč so še vedno najbolj popularni odhodi iz Trsta, Benetk, Genove po Sredozemlju. Na drugem mestu najdemo Kanarske otoke, Severno Evropo in Karibsko morje, tem pa sledijo Aljaska, Azija, Bližnji vzhod, Južna Amerika in druge.

Azamara Journey prvič v Kopru

Prvič letos je v soboto pri nas pristala potniška križarka Azamara Journey, ki sodi v najprestižnejši razred in lahko sprejme 700 potnikov, za katere skrbi 600 članov posadke, ki prihajajo iz 50 različnih držav. “Ta del Evrope je za križarjenja zelo zanimiv, sploh Slovenija je za naše goste privlačna država, saj ima zelo zanimivo zgodovino, ki se resnično dotakne srca,” je ob sprejemu povedal Leif Karisson, kapitan ladje, ki je bil nad Koprom in Luko Koper zelo navdušen. Luka Koper je skupaj z LTO Mestne občine Koper, zastopniki ladjarjev v Sloveniji in ob podpori STO pridobila ladjarje iz najprestižnejšega razreda skupin, kot sta Royal Caribbean in Carnival z zahtevnejšimi potniki. Sicer pa pričakujejo ladje vseh velikosti in se ne nameravajo osredotočiti le na manjše ali prestižne ladjarje. “Glede narodnostne strukture turistov ugotavljamo, da s potniškimi ladjami v Koper prispe največ francoskih in britanskih turistov, letos pa pričakujemo tudi nekoliko več ameriških turistov,” je povedal Bojan Babič, vodja projekta potniški terminal v Luki Koper.

Ladja najprestižnejšega razreda od Barcelone do Kopra

Azamara Journey ladjarja Celebrity Cruises je svojo tokratno pot začela v Barceloni v Španiji, nadaljevala v Franciji, Italiji, k nam pa so pripluli iz sosednje Hrvaške, kjer so se ustavili v kar dveh pristaniščih, v Dubrovniku in Splitu. Po pristanku v Kopru so se nekateri potniki odpravili na ogled Obale ali pa z avtobusi na izlete po Sloveniji. Križarka je nato proti večeru odplula proti Benetkam, kjer so potniki danes zaključili križarjenje. Potnike so ob prihodu pričakali maskoti Kopra – kozica in harmonikar ter osem prodajnih mest s spominki in turističnimi informacijami. Vsak je prejel tudi dnevni časopis, v katerem so informacije o dogajanju v mestu in okolici na dan prihoda v Koper ter informacije o ustanovah, vrednih ogleda, kot so muzej, Pretorska palača, zvonik in druge. Potnikom so pripravili tudi dodatne aktivnosti, kot so degustacije vin, vodeni ogledi Kopra in zaledja, nakupovalne ture, vožnje s turističnim vlakcem in drugo. Vezni člen med Luko Koper in ladjarjem, v tem primeru Azamara Cruises, je družba Jadroagent International Koper, mednarodna pomorska agencija in špedicija. “Delujemo v imenu ladjarja. Torej v njegovem imenu zaprosimo za rezervacijo veza, naročamo privez in odvez, uredimo potrebne formalnosti s carino, pomorsko policijo ter pristaniškimi oblastmi. Poleg tega poskrbimo za potrebe ladje, ladijske posadke in tudi potnikov, če je treba.

Pred obiskom smo agenti tisti, ki ladjarju ponudimo vse potrebne informacije o pristanišču, kot so stroški, tehnično-tehnološke zmožnosti pristanišča in vse druge pomembne podatke za nemoteno priplutje v pristanišče (na primer zahteve policije, carine, uprave za pomorstvo itd.),” je razložil Primož Benčič, operativno-komercialni vodja oddelka drugih ladjarjev iz družbe Jadroagent International Koper, mednarodna pomorska agencija in špedicija.

Ena od treh največjih križark na svetu bo do septembra plula po Evropi

Konec aprila je bila inavguracija Independence of the Seas, ene od treh največjih potniških križark na svetu, družbe Royal Caribbean International. Kapitan ladje Teo Stražičić prihaja iz Dubrovnika iz sosednje Hrvaške. Independence of the Seas ima 15 palub, dolga je 338,9 metra (za približno tri nogometna igrišča in pol), široka 38,6 metra in je prva takšne velikosti, ki bo do septembra ostala v Evropi. Sprejme 4375 potnikov, za udobje katerih skrbi 1360 članov posadke, ki prihajajo iz vsega sveta. Na ladji je 1817 kabin, od tega jih ima 1083 pogled na morje, 734 pa je notranjih. Družba Royal Caribbean Cruises Ltd. sicer skrbi za presežnike v vseh pogledih in ravno zdaj gradijo ladjo razreda Genesis, ki bo imela 16 palub in sprejela kar 5400 potnikov. Ena mnogih novosti bo Central Park, s katerim bodo običajno najlepše in najbolj obiskane dele mesta na kopnem prenesli na morje. S tem konceptom prostora na ladji družba orje ledino, je pa to šele prvi koncept od skupno sedmih sosesk, ki jih bodo odkrili v projektu ladje Genesis.

Vir: Novice.Dnevnik.si Novice/Pop/Kultura Pop/kultura – sreda, 07.05.2008 Tekst: Darja Jagarinec

Stereotip o dragih ladijskih križarjenjih po svetovnih morjih že dolgo ne velja več. Razkošne ladje za križarjenja so postale samostojna plavajoča mesta, kamor se popotniki selijo iz zdolgočasenih obmorskih letovišč v plavajoči svet zabave, kulinarike, športa in rekreacije.

Razkošje ni več primerljivo s tistim, ki so si ga nekoč lahko privoščili le najbogatejši, ampak je še večje, še posebej po tistem, ko je Royal Caribbean letos splovil velikansko ladjo Liberty of the Seas. Največja potniška ladja na svetu, dolga neverjetnih 340 metrov, široka 56 metrov in težka 154.417 ton, je kar štirikrat večja od legendarnega Titanica. Ima petnajst palub, 1817 kabin, od katerih jih ima 842 svoj balkon s pogledom na morje, za 4328 potnikov pa skrbi kakšnih 1400 članov posadke.

Kaj pa razkošje?

Z internetom opremljene kabine, klubi, knjižnica celo s slovenskimi knjigami in kakšnih 150 metrov dolga ulica s trgovinami in lokali, spa na vrhu ladje pa ponuja programe, kakršnih nimajo niti najbolj znana zdravilišča. Vrhunec razkošja pa so osupljivi bazeni, džakuziji in vodni parki za najmlajše, gledališka dvorana, igrišča za košarko, golf in tenis, drsališče in boksarski ring, plezalna stena 68 metrov nad morjem in še umetni valovi, ki omogočajo deskanje. Prava poslastica pa je trinadstropna restavracija, kjer so namestili kopijo velikanskega lestenca iz Titanicove restavracije, v njej skrbi za kulinarične užitke potnikov 240 kuharjev in kakšnih 480 natakarjev. In na krožnikih se v samo tednu dni križarjenja znajde več kot devet ton mesa, skoraj šest ton piščancev, dve toni svinjine in kakšnih 87.000 jajc, potniki med drugim popijejo tudi 10.700 steklenic piva in 2900 steklenic vina. Ob vsem tem pa še praktično brezplačni prigrizki in določene pijače 24 ur na dan, tako da ob vsem tem razkošju običajna “all inclusive” ponudba obmorskih hotelov dobesedno zbledi.

FlowRider, jahanje na valovih, je novost, ki je povsem spremenila rekreacijo na velikih križarkah.

Turisti so najprej iz notranjosti celin bežali na obale, sedaj z obal bežijo na ladje, ki postajajo svojevrstna mesta. Zato se je tudi Liberty of the Seas nemudoma vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov in Royal Caribbean, ki ima že 21 luksuznih ladij za križarjenja, še naprej dokazuje, da je s svojimi potniki zavladal svetovnim morjem.

Največja potniška ladja na svetu dobesedno kraljuje na Karibskem morju. V tednu dni prepelje svoje potnike od Miamija na Floridi do San Juana v Portoriku, Philipsburga na otoku St. Maarten, Labadeeja na Haitiju in nazaj, ali pa od Miamija do haitskega Labadeeja, Montego Baya na Jamajki, George Towna na Kajmanskih otokih in mehiškega Cozumela in nazaj do Miamija. Med plovbo med posameznimi pristanišči se ladijski popotniki zamotijo s celodnevnimi brezplačnimi animacijami in tečaji, v pristaniščih pa jim organizirajo izlete s spoznavanjem neznanega. Royal Caribbean je šel celo tako daleč, da je vzel v najem svoj velikanski polotok na Haitiju in Labadee, kot se imenuje ta rajski del sveta, namenil svojim popotnikom za celodnevni užitek v Karibskem morju, ki se sedaj segreje nad 33 stopinj Celzija.

Je kakšnih sedemsto dolarjev za to razkošje veliko?

Izbrani materiali in vrhunsko oblikovanje – razkošje življenja na ladjah.

Karibski otoki so že nekaj časa sanjski cilj popotnikov z vsega sveta. Še posebno ob menjalnem razmerju z evrom so karibska križarjenja dobesedno zavzeli Evropejci, med katerimi je tudi vedno več Slovencev. Poleti je tam zaradi skoraj neznosne vročine manj turistov, jeseni, pozimi in spomladi pa je mogoče križariti na teh luksuznih ladjah že za 260 evrov. S takšno ceno za november je presenetil portoroški Cruise & Ferry Center, naš največji ponudnik križarjenj po svetovnih morjih. Prišteti je treba le še letalsko vozovnico do Floride in napitnine na ladjah, vendar ob vse nižjih cenah vozovnic Karibska križarjenja postajajo še bolj vabljiva. Križarjenja po Sredozemlju, s prav tako razkošnimi ladjami, pa so postala med Slovenci že stalnica.

Navdušenje nad križarjenji je že tako veliko, da so se v floridskem pristanišču Miami, od koder plujejo velikanke na križarjenja po Karibskem morju, znašli pred velikim problemom. Za milijardo dolarjev morajo zgraditi nove ceste in predore do pristanišča, sicer se bo mesto zaradi skoraj štirih milijonov potnikov na križarkah zadušilo. Ko pa se na majhnem otoku Saint Maarten na Nizozemskih Antilih iz štirih ladij v istem trenutku izkrca hkrati 10.000 potnikov, pomeni to četrtino prebivalstva otoka.

“Royal Promenade” je dobesedno kraljevska promenada za tiste, ki ne morejo brez trgovin niti na morju.

In teh potnikov bo še več, kajti Royal Caribbean International bo maja prihodnje leto splovil novo velikanko Independence of the Seas za 3634 potnikov, ki si bo skupaj z ladjama Freedom of the Seas in Liberty of the Seas delila prestižni naslov največje ladje na svetu. In nato naj bi leta 2009 zaplula še ladja Genesis za 5400 potnikov, ki bo podrla vse rekorde. Ob takšnem zanimanju za križarjenja pa bo morda ta velikanka že premajhna in zgraditi bodo morali še večjo.

Vir: Brane Bartolini, Sre 21.11.2007

Krst največje križarke

New York | 13.5.2006 | D.L.
Največjo potniško ladjo na svetu, na kateri je mogoče drsati in deskati na valovih, so krstili z ogromno steklenico šampanjca.

Krst največje potniške ladje na svetu, ki so ji zgradili na Finskem in dodelali v Nemčiji, so pripravili v newyorškem pristanišču pod Kipom svobode. Čast je pripadla 56-letni Katherine Louise Calder, ki je bila v svojem življenju rejnica kar 400 otrokom.
“To ladjo imenujem ‘Freedom of the Seas’ (Svoboda morij),” je svečano dejala in prerezala trak, na katerem je bila privezana ogromna steklenica šampanjca. Ta se je razbila ob ladijskem boku in krst velikanke je bil s tem končan. Krstna botra ladje pa je kasneje novinarjem razlagala, da je presrečna, ker so prav njo izbrali za častno nalogo.

Ladja ‘Freedom of the Seas’ je pravi orjak, zato niti njen kapitan še ni uspel raziskati cele. Poleg ladje pa mora spoznati še več kot tisoč članov posadke. Dela bo torej imel več kot preveč. Čeprav je nova rekorderka nekaj metrov krajša od prekooceanke Queen Mary II., ki je doslej veljala za največjo, je precej širša od nje in sprejme več potnikov. Na razkošno potovanje jih lahko popelje kar 4000.

Freedom of the Seas je kar trikrat težja od Titanica.
Tisti, ki stoji na premcu ladje, se lahko pohvali, da je višji, kot če bi se povzpel na vrh pariškega Eifflovega stolpa.
Lastnica ladje je družba Royal Caribbean.

Od drsanja do deskanja, vse na krovu ladje

Na ladji so tistim, ki si lahko privoščijo brezskrbno križarjenje, na voljo največja plavajoča telovadnica in drsališče, v enem od petih bazenov lahko celo deskajo na vodi, najejo in napijejo se lahko v desetih restavracijah in šestnajstih barih. Potniki se bodo lahko prepustili veščim rokam maserjev ali se določili za beljenje zob in še in še. Za najbolj petične pa so zgradili največji predsedniški apartma na morju. Povpraševanje je izjemno, saj je rezerviran že do leta 2008.

Čeprav je ladja že preplula Atlantik, naslednji teden pa jo čaka plovba ob vzhodni obali Združenih držav proti Bostonu, bo prve potnike sprejela šele junija. Odpravili se bodo na križarjenje po Karibih.

Vir: 24ur.com

Izplula luksuzna ladja velikanka
Petične goste bo vozila po Karibskem morju
(RTVSLO) Novice, 23. april 2006 13:20
Hamburg – RTV SLO

Za izplutje iz hamburškega pristanišča je bilo potrebno veliko spretnosti ladijskega osebja. Foto: EPA

Iz hamburškega pristanišča je v soboto zvečer na poskusno vožnjo izplula največja ladja na svetu z imenom Svoboda morij.

Ladja meri v dolžino 339 metrov, visoka je 56 metrov, tehta pa 160 tisoč ton. Svoboda morij bo plula v Karibskem morju, na posameznem križarjenju pa bo lahko hkrati 4.375 potnikov. Hitrost, ki jo lahko velikanka razvije, je 21,6 vozlov.

Ladjo je za karibsko podjetje Royal Caribbean, ki turistom nudi križarjenja po karibskem morju, izdelala finska ladjedelnica, opremljena pa neverjetno luksuzno. Na njej je mogoče najti celo bazen za deskarje, vodni park, drsališče, plezalno steno, konferenčno dvorano, kazino ter seveda številne bare in restavracije.

Tudi cene so na nivoju

Doslej največja ladja, posvečena kraljici Mary, je izgubila prestol. Foto: EPA

Ladja, ki ima kar 15 nadstropij, bo začela križariti junija, rezervacije pa že sprejemajo. Cene popolnoma ustrezajo ponudbi, julija in avgusta se za 7-dnevno križarjenje gibljejo od okrog 900 dolarjev (okrog 170.000 tolarjev) na osebo za sobo brez pogleda na morje, do 3.600 dolarjev (okrog 700.000 tolarjev) za luksuzni apartma.

Na poskusni vožnji bo Svoboda morij plula do Osla, od tam pa jo bodo v torek usmerili proti Miamiju.

Največja doslej
Ladja Svoboda morij je sicer za 6 metrov krajša od dosedanje rekorderke Queen Mary II., vendar jo za 15 metrov prekaša v širini.

Križarjenje po Karibih

Sedemdnevno pravljico na križarjenju po Karibih, z znamenito velikanko Voyager of the Seas, smo pričeli v Miamiju. Na “plavajočem mestu” smo odpluli na Haiti, Jamajko, Kajmanske otoke in mehiški Cozumel.

Že križarjenje po Karibih se sliši sanjsko, kaj šele z ladjo Voyager of the Seas. Po preletu Atlantika me je zajel višek pričakovanja, saj sem se počasi zavedal, da se bo moje enotedensko križarjenje po vzhodnih Karibih kmalu pričelo. Po osmih urah smo pristali v Miamiju, prestolnici Floride. Večerni sprehod po večmilijonskem Miamiju me je navdušil, pa tudi živahna okolica Miami Beacha in najbolj poznana ulica Ocean Drive, kjer je pravo morje restavracij, klubov, barov, diskotek, ki te kar potegnejo za seboj.

Naslednje jutro sva se s prijateljem Andrejem s taksijem odpeljala proti pristanišču in komaj sem že čakal, da zagledam našo križarko. Naposled sva jo zagledala in se ob njeni veličini počutila čisto majhna … Predramil me je prijeten glas simpatičnega dekleta, ki je vsakega gosta pozdravila: “Dobrodošli na krovu Ms Voyager of the Seas!” In pričelo se je nepozabno doživetje odkrivanj novih držav, ljudi in njihovega načina življenja ter zbiranja spominov, ki jih bom vedno nosil s seboj.

Plavajoče mesto

Da je ladja pravo plavajoče mesto, kjer je na voljo skoraj vse, sem ugotovil že na sprehodu po kraljevi promenadi – Royal promenade, kjer je veliko mikavnih izložbenih oken in trgovinic, kavarn, barov, picerija, recepcija za goste in veličastno stopnišče, od koder se razkriva pogled na zgornje etaže. Ladja ima kar štirinajst dvigal, od tega šest panoramskih. S kraljeve promenade vodijo stopnice do kraljevega kazinoja, kjer se ob večerih za 294 igralnimi avtomati in mizami za ameriško ruleto ter poker zabava veliko ljudi. Tisti, ki imajo raje drugačno zabavo, se po stopnicah vzpnejo do gledališča “La scala theatre”. To je dvonadstropno gledališče, ki sprejme okoli 2000 ljudi. Vsak večer prirejajo zabave, gledališke predstave, komedije. Ogledaš si lahko celo kakšnega izmed broadwayskih muzikalov.
Spodaj v palubi 4 je Studio B, kjer je drsališče in ledena dvorana za 1500 potnikov in kjer prav tako vsak dan prirejajo različne predstave. Vsako jutro dobiš v kabino ladijski časopis – Cruise Compass, kjer potnike obveščajo o dnevnih dogodkih, prireditvah in zanimivostih, ki se dogajajo na ladji.
V 11. nadstropju se lahko prepustiš razvajanju v masažnih salonih, imajo tudi osem jacuzzijev in tri velike bazene ter savne in fitnes. Poskrbljeno je za ljubitelje rekreacije, ki lahko tekajo po dva kilometra dolgi trim stezi, preizkusijo svojo kondicijo na košarkarskem igrišču, igrišču za golf z devetimi luknjami ali celo na 20 metrov visoki plezalni steni. Za otroke organizirajo otroške delavnice – Adventure beach s tobogani in otroške zabave.

Restavracije za vse okuse

Kulinarika ima na ladji prav posebno mesto. Največja kulinarična doživetja so večerje. Ogromna ladijska restavracija se razprostira v treh nadstropjih in sprejme več kot 1800 gostov hkrati. Vsako nadstropje ima svoje ime: Maggic Flaute, La Boeme in Carmen. Na večerjo se lahko odpraviš ob 18.00 ali 20.30 uri.
Za ljubitelje italijanske kuhinje je na voljo luksuzna restavracija Portofino z odličnimi jedmi. Za večerjo v tej restavraciji je treba plačati 20 dolarjev kotizacije. Tudi cene pijače so višje, buteljka vina stane od 25 dolarjev naprej, kava pa 5 dolarjev.

Na ladji so še samopostrežne restavracije, ena najboljših je Windjammer caffe, kjer pripravljajo kosila, zajtrke in polnočne prigrizke. Te storitve so vključene v ceno križarjenja.
Med sprehodom po ladji sem pogosto opazoval ljudi in njihove prehrambene navade. Moram reči, da so res zelo različne, tako kot so različni ljudje.
Zanimivi so tudi statistični podatki o hrani in pijači na ladji. Na sedemdnevnem križarjenju porabijo 1,9 tone govedine, 1,8 tone piščančjega mesa, 7,5 ton svinjine, 1,1 tone morskih sadežev, 0,4 tone rib in lososov, 75.000 jajc, 4,3 tone sladkorja, 1,5 tone kave, 4,5 ton svežega sadja in zelenjave, 1,8 tone krompirja, 0,5 tone sira in 2500 litrov mleka. Dnevno pripravijo 22.000 obrokov hrane, tedensko pa 63.000 sladic in več kot 14.000 zrezkov.

Od otoka do otoka

Otoki, ki smo jih obiskali, so bili posebni in edinstveni. Po prvem dnevu na morju smo se ustavili na Haitiju oziroma na Labadeeju, ki je v privatni lasti družbe Royal Carribbean. To je bil dan, ki smo ga preživeli na rajskih peščenih plažah. Srečali smo tudi domačine, ki so nas razvajali z njihovo glasbo. Že prvi dan se je izkazalo, da Američani obožujejo “shoppinge” in da jih Evropejci prekašamo v barantanju.
Naslednji dan smo pristali v Ocho Riosu na Jamajki. Na otoku sonca in lepih deklet, v resnici pa deželi velikih nasprotij. Prva in zadnja beseda, ki jo človek sliši na Jamajki, se glasi “YE MAN”. Ko se spomnim na Jamajko, pomislim na toplo morje, peščene plaže, palme, banane, vročino in sončne zahode. Jamajka je otok izvirov in mnogih rek. Je dežela, ki sodi na tretje mesto na svetu po številu avtomobilskih nesreč. Vožnja s taksiji, kombiji in minibusi je prava adrenalinska avantura. Vozili naj bi po levi, vendar se bolj držijo pravila “vozi tam, kjer je najmanj lukenj”. Iz avtomobilov je slišati glasno glasbo, ki včasih doseže tudi glasnost diskotek. Obožujejo Boba Marleya, ki je njihova legenda. Vir zaslužka vidijo predvsem v barantanju z belci. Zdi se, kot da Jamajčani nimajo nobenih skrbi, da skoraj nič ne delajo in da mislijo le na hrano, pijačo, travo … Okoli 90 odstotkov prebivalcev je črncev in mulatov, vsak drugi ima dolge lase in brado z njihovimi značilnimi frizurami (dreadi). Jamajka je zelo razslojena država, zato so razlike med revnimi in bogatimi očitne. Premožnejši živijo ponavadi v notranjosti Jamajke ali pa v centrih mest. Ti imajo hiše zidane iz kamenja in opeke in vozijo boljše avtomobile. Hiše imajo ograjene z debelo kovinsko ograjo ali pa z opečnatim zidom. Zaradi veliko kriminala se bojijo za svojo posest. Revnejši del prebivalstva živi nasproti hotelov, v hribih ter na obrobjih mest. Predvsem v mestih in v Kingstonu je veliko kriminala. Revni živijo v razpadajočih lesenih kontejnerjih, ki so veliki le okoli 2,5 x 4 metra, kjer le prenočijo, kuhinje pa imajo ponavadi kar pred hišo. Nekateri se umivajo kar sredi ceste, v rekah ali pa za hišo. A na Jamajki je tudi veliko lepega, posebno lepi so številni botanični vrtovi, slapovi Dunn’s rivers falls in nepozabne plaže.
Z Jamajke smo se odpravili na Kajmansko otočje, ki me je zelo navdušilo. Obiskali smo največjo farmo želv na svetu, videli še nekaj posledic, ki jih je prizadejal hurikan Ivan, ki je leta 2004 divjal po otokih.
Zadnji otok, ki smo ga obiskali, je bil mehiški otok Cozumel, kjer me je takoj očarala plaža Mr. Sanchos Beach, ostanki majevske kulture, prijazni in velikodušni domačini in mehiška teccila, ki jo postrežejo skoraj na vsakem koraku. Križarjenje po zahodnih Karibih smo zaključili v pristanišču v Miamiju na Floridi z veliko nepozabnimi spomini.

V letu 2006 tudi po Sredozemlju

Ladja Voyager of the Seas je do leta 2003 veljala za največjo na svetu in je ena izmed devetnajstih križark v floti družbe Royal Carebbean International. Prirejajo predvsem sedemdnevna križarjenja po vzhodnih Karibih, od junija 2006 pa bodo križarili tudi po Sredozemlju.
Ladjo so izdelali leta 1999 na Finskem v ladjedelnici Turku, dolga je 310 metrov, široka 42 metrov in visoka 78 metrov. Luksuzni plavajoči hotel ima 15 nadstropij in več kot 1500 kabin, približno polovica kabin ima tudi svoj balkon. Ladja sprejme 3114 potnikov in 2900 članov posadke. Šest ladijskih generatorjev proizvaja 75.000 KW moči, kar bi zadostilo potrebe po električni energiji mesta z okoli 60.000 prebivalcev. Štirje stranski stabilizatorji pomagajo pri krmiljenju ladje, ladijski dezilatorji skrbijo za dnevno pretvorbo morske vode v pitno vodo, ki jo uporabljajo v ladijski kuhinji, kabinah in bazenih.
Besedilo: Matjaž Tomanič

Križarjenje z Voyager of the Seas – Ko sanjsko pravljico doživljaš sedem dni

V turistični industriji ponovno narašča trend turističnega povpraševanja po križarjenjih oz. potovanjih z velikimi ladijskimi križarkami. Mnoge med njimi že resnično dosegajo vse presežnike (največja, najdaljša…) Znano je, da so potovanja z ladjami bila zelo priljubljena in razvita oblika turizma že v 2.polovici 19.stoletja, še bolj pa so se uveljavila v začetku 20.stoletja. Spomnimo se samo legendarnega Titanika iz dvajsetih let 20.stoletja. Z razvojem in vse večjim uveljavljanjem letalskega prometa v 60.letih prejšnjega stoletja, pa je zanimanje oz. povpraševanje po tej vrsti turizma začelo upadati. Vzrokov je bilo verjetno več. Če ste prej potrebovali nekaj dni, morda tednov, da ste prepluli Atlantik, je postal z razvojem letal dosegljiv v nekaj urah.
Gibanje turističnih tokov, razvoj družbe, gospodarstvo in vedno večja želja po potovanjih pa je pripeljala do tega, da se v 90.letih prejšnjega stoletja začne ponovno oživljati že prej nekoliko pozabljena oblika turistične ponudbe – trend super modernih plavajočih hotelov ali bolje rečeno »belih morskih lepotic.« Destinacij je seveda veliko, od Sredozemlja, Aljaske, transatlantska, Skandinavija, najbolj želen cilj pa še zmeraj veljajo rajski Karibi.
Danes imamo v svetu nešteto ladijskih družb (Royal Carebbean, Celebrity cruises, Princess, Carnival, Costa, Noreggian…) in priznanih ladjedelnic, kjer se te bele lepotice rodijo. Pravijo, da je od zamisli in načrtovanja take ladje potrebnih kar tri do pet let. Ena največjih evropskih ladjedelnic je v tržaškem Monfalconu/ Tržiču, ladjica Fincatieri, v kateri je bilo izdelanih kar nekaj morskih lepotic: Carnival Triumf, Sea Princess, Star Princess… V mestu Turku na Finskem, pa so se rodile prav tako največje ladje družbe Royal Carebbean, ki križarijo po svetovnih morjih. Z eno takih sem tudi sam užival sedem dnevno sanjsko ali bolje rečeno rajsko križarjenje po Karibih.
Ladja Voyager of the seas, ki je do leta 2003, ko jo je prehitela Queen Mary 2, veljala za največjo na svetu, je le ena od 19. ki jih v svoji floti opravlja družba Royal Carebbean International. Itinerarji sedem dnevnih križarjenj s to ladjo so predvsem Karibi –vzhodni in zahodni. Ko človek vstopi na ladjo, in ga prijazna in velikodušna posadka sprejme, se zaveš, da je pred teboj resnično teden nepozabnih doživetij – spominov, ki ostanejo za vedno!

Najprej boste presenečeni nad vsebino in aktivnostmi, ki jih ladja ponuja:
– ladja je bila izdelana leta 1999 na Finskem v ladjedelnici Turku;
– dolga je 310 metrov, široka 42 metrov in visoka 78 metrov;
– luksuzni plavajoči hotel ima 15 nadstropij in več kot 1500 kabin;
Približno polovica jih ima svoj balkon;
– sama teža ladje je več kot 137.000 ton;
– ladja sprejme 3114 potnikov in 2900 članov posadke;
– šest ladijskih generatorjev proizvaja 75.000 KW moči, kar bi zadostilo potrebe po električni energiji mestu z okoli 60.000 prebivalcev;
– 4 stranski stabilizatorji pomagajo pri krmiljenju ladje;
– ladijski dezilatorji skrbijo dnevno za pretvorbo morske vode v pitno vodo, ki se uporablja v ladijski kuhinji, kabinah, bazenih… Okrog 2.100 metričnih ton predelajo v 24 urah;

Da gre resnično za plavajoče mesto, boste ugotovili pa navedenih aktivnostih, ki so potnikom na voljo. Sam sem doživel veliko presenečenje med sprehodom po »kraljevi promenadi (Royal promenade),« kjer vas čaka veliko mikavnih izložbenih oken in prodajalnic, kavarn, barov, pizzerija, recepcija za goste in prekrasno stopnišče, kjer se vam na dlani odpira pogled na zgornje etaže. Da je občutek še lepši poskrbi 14 dvigal, od tega 6 steklenih panoramskih. Na kraljevi promenadi se skriva še marsikaj. Od tu vodijo stopnice do kraljevega casinoja, ki s svojimi 294 igralnimi avtomati in mizami za ameriško ruleto in poker poskrbi za večerno zabavo. Če niste ljubitelji kockanja in igralništva, vas ljubke stopnice odpeljejo do gledališča »La scala theatre«. Gre za dvo nadstropno gledališče, ki sprejme nekaj manj kot 2000 potnikov. Vsak večer se tukaj dogajajo showi, gledališke predstave, komedije, v najboljšem primeru pa izvajajo še Broadvajske ritme, melodije in musicle.

Če se po stopnicah pomaknemo eno nadstropje nižje, v palubo 4 se nam pogled ustavi pri Studiu B, kjer je na voljo drsališče in ledena dvorana za 1500 potnikov, kjer se prav tako vsak dan izvajajo različne predstave. Da vsa stvar veliko lažje funkcionira vsaka kabina na ladji vsak dan dobiva ladijski časopis – Cruise Compass, ki vas o vseh dogajanjih in zanimivostih na ladji sproti obvešča. Da je presenečenje še večje, se je potrebno odpeljati do 11.nadstropja, kjer vas čakajo savne, fitnes, masažni saloni, 8 jacuzzijev in 3 veliki bazeni. Prav tako je poskrbljeno za ljubitelje rekreacije, ki se lahko pomerijo po 2 km dolgi trim stezi, preizkusijo svojo kondicijo na košarkarskem igrišču, igrišču za golf z devetimi luknjami ali celo na 20 metrov visoki plezalni steni. Za otroke so organizirane otroške delavnice, Adventure beach s tobogani, otroškim diskom…

Že stari Rimljani so nekoč uporabljali rek »Kruha in iger«. Če smo vsaj delno pregledali aktivnosti, ki so na ladjah na voljo, povejmo še nekaj besed o kulinariki. Med sprehodom po ladji sem opazoval ljudi in njihove prehrambene navade. Moram priznati, da so res zelo različne, tako kot smo različni ljudje. Ko opazuješ kakega pristnega Američana, se človek zares vpraša, ali bo še imel apetit, ali je bolje da greš od mize. Seveda so tudi pri Američanih izjeme, ki jih ne gre metati v isti koš.

Največji spektakli na ladji so prav gotovo večerje. Ogromna ladijska restavracija se nahaja v 3 nadstropjih in sprejme več kot 1800 gostov hkrati. Pravilo je, da sta dva »seatinga« za večerjo. Prvi ob 18.00 in drugi ob 20.30 uri. Vsako nadstropje ima svoje ime: Maggic Flaute, La Boeme in Carmen.
Za ljubitelje italijanske kulinarike je na ladji še posebej dobro poskrbljeno, saj je na voljo luksuzna restavracija Portofino s fenomenalno hrano in odličnim servisom. V kolikor se odločite za večerjo v tej restavraciji je potrebno plačati 20 dolarjev neke vrste kotizacije. Seveda se cene pijače gibljejo temu primerno. Za buteljko vina boste odšteli od 25 dolarjev naprej, kavo 5 $ (ca. 1000 SIT)…
Seveda tudi samopostrežne restavracije ne manjkajo na ladji. Ena najboljših je Windjammer caffe, kjer se odvijajo kosila, zajtrki in polnočni prigrizki. Seveda so vse te storitve v ceno samega križarjenja tudi vključene.
Zanimivi so statistični podatki, ki smo jih prejeli o užiti hrani in popiti pijači. Na 7 dnevnem križarjenju se popije oz. poje:
– 1,9 ton govedine
– 1,8 ton piščančjega mesa
– 7,5 ton svinjine
– 1,1 ton morskih sadežev
– 0,4 tone rib in lososov
– 75.000 svežih jajc
– 4,3 tone sladkorja
– 1,5 tone kave
– 4,5 ton svežega sadja in zelenjave
– 1,8 ton krompirja
– 0,5 tone sira
– 2500 litrov mleka
– dnevno se pripravi 22.000 obrokov hrane, tedensko 63.000 desertov in več kot 14.000 zrezkov;
To je le nekaj zanimivih podatkov ladje Voyager of the seas. Vsekakor so vredne omembe tudi destinacije »port of call«, kjer smo se ustavljali in si jih ogledovali: Haiti, otok prekrasnih plaž; Jamaica – otok sonca, sreče in najboljše kave. Tu so nas prevzeli prekrasni botanični vrtovi, slapovi, prijaznost domačinov… Nadvse fascinanten je bil obisk Kajmanskih otokov (angleška kolonija), kjer smo videli največjo želvjo farmo na svetu in še vidne posledice grozovitega hurikana Ivan, ki je leta 2004 divjal po otokih. Zadnja destinacija našega »cruisa« pa je bil mehiški otok Cozumel, kjer vas takoj očara plaža Mr. Sanchos beach, ostanki majevske kulture, prijazni in velikodušni domačini in seveda mehiška teccila, ki te čaka na vsakem koraku.

Naše sedem dnevno križarjenje po zahodnih Karibih smo tako zaključili v pristanišču v Miamiju na Floridi, in sanjska pravljica je dosegla svoj konec.

Napisal:
Matjaž Tomanič, 21. 05. 2005

MORE NA CRUISERU – PRIČA O BRODU OPERA NEDAVNO KRŠTENOM
U GENOVI, KOJI JE U SVJETSKOM VRHU MEĐU PLOVEĆIM HOTELIMA

Raj na pučini

Prelijepa Opera izgrađena je u francuskom Chantiers de l’Atlantique s jednom jedinom ambicijom – da putnicima pruži apsolutnu sigurnost i nezaboravni užitak. Gostu je apsolutno sve podređeno, što sugerira i fascinantna brojka od 701 zaposlenika svih profila…

Glamurozna svečanost, visoki gosti i uzvanici, neuništiva Sophia Loren u ulozi kume. Krštenje broda za pamćenje. Spektakl u Genoveškoj luci najavio je novu zvijezdu na tržištu golemih cruisera, plovećih hotela ili, kako je to talijanski kolega slikovito definirao, plovećih gradića. U visokom europskom društvu i Hrvatska je imala predstavnika – Slobodnu Dalmaciju.
Brod Opera, vlasništvo talijanske kompanije Mediterranean Shipping Cruises sa sjedištem u Ženevi, europski je odgovor, kako ističu ponosni vlasnici, dominantnim američkim pozicijama u ovom biznisu. Štoviše, svojim talijanskim stilom, uslugom i dizajnom, “brod snova”, koji potpisuje znameniti Studio de Jorio, korak je dalje u odnosu na dostignute standarde u ovom biznisu.
Prelijepa Opera izgrađena je u francuskom Chantiers de l’Atlantique s jednom jedinom ambicijom – da putnicima pruži apsolutnu sigurnost i nezaboravni užitak. Gostu je apsolutno sve podređeno, što sugerira i fascinantna brojka od 701 zaposlenika svih profila. Već i prije fizičkog suočenja s ovom plovećom krasoticom, lako je osjetiti VIP tretman koji slijedi, a nakon smještaja u raskošnoj kabini (Opera je posebna i po tome što svaka četvrta kabina ima vlastiti prostrani balkon) primjerenoj hotelu s bar četiri zvjezdice, potrebno je samo dobro iskombinirati želje i mogućnosti. Jer, sedam dana je definitivno premalo da bi se konzumiralo baš sve što se nudi.

Sve za svakoga

Ponuda je koncipirana prema idealnom gostu koji uopće ne izlazi na kopno i koji je mentalno i kondicijski spreman na danonoćnu aktivnost uz minimalno spavanje. Deseci ljudi brinu samo o tome kako gostu ponuditi raznovrsnu zabavu, od vrhunskog programa u teatru gdje se može smjestiti gotovo 1000 gledatelja, do rafiniranih glazbenih programa po barovima ili pak razuzdanog skakutanja u prostranoj diskoteci. Svakog jutra, svakom putniku dostavlja se dnevni program događanja radi lakšeg snalaženja.
Na raspolaganju je doista sve i za svakoga. Dok vremešni gost uživa u apsolutnome miru i tišini, mladi u zabavi bez granica, obitelji se pruža ugođaj apartmanskog smještaja. Uza sve to, svakog jutra, nakon doručka, putnik se može upustiti u dodatnu avanturu – šetnju jednim od gradova na ruti koju je izabrao. Noću se plovi, danju je brod vezan u novoj atraktivnoj luci.
U kombiniranoj morsko-kopnenoj ponudi posebna novost na Operi u odnosu na konkurenciju jest – kuhinja. Ovdje se ne koriste usluge vanjskog cateringa, hrana se priprema dan za dan uz ograničenu mogućnost biranja.
Svakog dana nude se tri vrste jela (smještaj na brodu je na bazi punog pansiona, plus ponoćni domjenci, zabava, animacija, fitness, bazen…) i dan prije se bira jelovnik i mjesto na kojem će ručak ili večera biti servirani. Moguće je jesti u kabini, uz bazen pod otvorenim nebom, u self-servisu ili pak jednom od restorana.

Treba čekati

Na posljetku, sav taj luksuz i bajkovitih sedam dana i nisu namijenjeni samo bogatašima kako se kod nas najčešće misli. Cijena krstarenja po osobi, ovisno o godišnjem dobu, kabini i nizu drugih detalja penje se od 1200 eura naviše, ali onima koji su fleksibilniji putnici u “last minute” ponudi moguće je ostvariti čudesno putovanje i za 300-injak eura. Poznato je da vlasnici luksuznih plovila ne vole isplovljavati s praznim kabinama i stoga valja samo strpljivo čekati šansu. Moguće su i brojne druge pogodnosti. Primjerice, djeca do 18 godina putuju besplatno ako su smješteni u kabini s roditeljima, mladenci imaju posebne popuste, slavljenici također.
Dakle, plovidba najljepšim i najmodernijim cruiserima ne mora biti samo privilegij bogatih Europljana. Uostalom, da je tako, ne bi se moglo dogoditi da i Dubrovnik, a možda i Split, postanu polazne luke za kružna putovanja.
A na fešti krštenja Opere, baš to je službeno najavljeno za iduću sezonu.

Osobna karta

Opera je duga 251,25, široka 28,80 metara, teška 58.600 tona, razvija brzinu od 21,7 nautičkih milja. Ima 848 kabina u kojima se može smjestiti 2200 putnika. Ukupno ima 14 paluba, devet putničkih liftova, šoping galeriju, teatar, diskoteku, virtualni centar, internet cafe sa 16 terminala, tri restorana, grill, pizzeriju, gimnastičke dvorane, saunu, tursko kupatilo, jaccuzi platformu za jogging, dva bazena, mini-golf teren, brojne barove, kockarnicu, knjižnicu, dječju igraonicu, mini bolnicu, zatvor….Vrijednost Opere prelazi 100 milijuna dolara, a do kraja ove godine planira se ukrcaj 44.000 putnika na 20-ak kružnih putovanja.

Preživljanje počitnic na luksuzni ladji ima obilo prednosti pred klasičnim bivanjem v hotelih, saj potniške velikanke predstavljajo pravcata plavajoča mesta v malem

Sonce, morje, luksuzna ladja, vse naokoli pa neskončno morsko prostranstvo in vsak dan novi kraji predstavljajo idealne počitnice za ljudi, ki si želijo nekaj drugačnega, novega. Križarjenje je luksuzno potovanje z vključeno popolno oziroma all inclusive storitvijo, ki omogoča ogled različnih krajev in dežel, ne da bi bilo treba zamenjati hotel. Ponavadi so to luksuzne potniške ladje z vrhunsko opremljeno notranjostjo, ki jih lahko primerjamo s hotelom s štirimi ali petimi zvezdicami. Tovrstna potovanja imajo tudi največji odstotek povratnih gostov, križarjenja pa so primerna tudi za poslovna srečanja in kongrese. In še nekaj, potovanje z ladjo je varno, naj vas misel na potop znamenitega Titanika leta 1912 ne odvrne od posebnih doživetij, ki vam jih takšno križarjenje nudi.

Plavajoča mesta v malem

Preživljanje počitnic na ladji ima obilo prednosti pred klasičnim bivanjem v hotelih, saj potniške velikanke predstavljajo pravcata plavajoča mesta v malem. So namreč rekreacijski center, zabaviščni kompleks, luksuzni hotel, umetniška galerija, zdraviliški kompleks ter letovišče s pogledom na morje v enem. Notranjost ladje ponuja popolno udobje, vključno z gledališkimi in kinodvoranami, saloni, igralnicami, bari in diskotekami, restavracijami, bazeni, lepotilnimi saloni in telovadnicami, kjer potniki lahko preživljajo dneve. Ob pristanku ladje se lahko podajo na organizirane vodene izlete, na ladji pa je poskrbljeno tudi za večerno animacijo in za vrhunsko ladijsko kulinariko.

Apartma z balkonom

Med posameznimi križarjenji obstajajo razlike, te so odvisne od velikosti ladje, smeri in trajanja križarjenja, opremljenosti ladje, storitev, ki jih ladjar ponuja in še marsičesa. Cena križarjenja je ponavadi v veliki meri odvisna od izbire kabine, najcenejše kabine so v notranjosti ladje in nimajo oken, dražje na višjih palubah s pogledom na morje, apartmaji z balkoni pa so najdražji.

Posebno doživetje z golf simulatorjem ali mini golf igriščem na krovu luksuzne ladje

Cruise & Ferry Center zastopa svetovno znane ladijske družbe za križarjenja ter za trajektne, letalske in železniške prevoze. Ponujajo široko paleto potovanj, v tem času pa so zanimiva predvsem križarjenja po toplih morjih. Novost pri tem je brezplačna povratna Amtrakova železniška vozovnica do Orlanda za križarjenje po Karibih in Bahamih z odhodi iz Miamija ali Fort Lauderdala. Tem potnikom podjetje ponuja posebno doživetje z golf simulatorjem ali mini golf igriščem na krovu luksuzne ladje.

Na ladjo v zadnjem hipu

Tudi pomladne in poletne počitnice lahko preživite na križarjenju po Sredozemlju ali hladnejših baltiških prestolnicah in norveških fjordih. Od jeseni pa ladjarji ponujajo tudi križarjenja v zadnjem hipu, tako je sedem dnevna križarjenja moč dobiti že od 85.000 tolarjev dalje. Več informacij je na voljo v poslovalnici v Portorožu ali na telefonskih številkah 05/67 10 777 in 01/53 09 530 ter na spletni strani www.cruise-ferry-center.com.

Prvomajsko križarjenje z ladjo Dalmacija

Koper, 26.4.2003 – Ob 14. uri je iz koprskega pristanišča izplula ladja Dalmacija na sedem dnevno križarjenje. Takoj po izplovitvi je luksuzna ladja zaplula na panoramsko vožnjo skozi Piranski zaliv, kjer so potniki uživali v čudovitem pogledu na starodavni Piran. Nato si bodo ogledali Dubrovnik, Igoumenitsa, Korintski kanal, Pirej (Atene), Mykonos, Katakolon ter se 3. maja vrnili nazaj v Koper. V Kopru se je na ladjo vkrcalo 135 potnikov (od tega samo 10 tujcev). Na ladji je 84 članov posadke.

Križarjenje je vodeno v slovenščini in je namenjeno predvsem slovenskim potnikom. Ves čas potovanja jih bo na potovanju spremljal slovenski ansambel. Organizator potovanja Cruise & Ferry center bo posebej poskrbel za otroke in njihov otroški program. Skratka na ladji ne bo manjkalo zabave, družabnih iger in nepogrešljivih ladijskih večerov, vključno z grško, dalmatinsko in kapitanovo večerjo. Ladja Dalmacija je luksuzna potniška ladja z udobnimi dvo ali več posteljnimi klimatiziranimi kabinami s privatnimi TWC. Na razpolago so ladijski bazen, fitness in savna.

Cene sedemdnevnega križarjenja so zelo različne in se gibljejo med 149.800 do 364.000 Sit. Cena za otroke v kabini z dvema odraslima osebama je 55.000 Sit. Cena vključuje: križarjenje po programu, namestitev v izbrani kategoriji kabine, polni penzion (zajtrk, kosilo, večerja, polnočni bife), kapitanovo večerjo, zabavni večerni program, predstave in animacije, prvomajski izlet, športne aktivnosti, uporaba bazena, fitnesa, saune. V pristaniščih pristajanja so proti doplačilu, organizirani izleti za obisk lokalnih znamenitosti in so vodeni v slovenščini. Izlet v Katakolon z ogledom Olympije 1. maja pa je v ceni križarjenja vključen.

Vsem potnikom želimo mirno morje ter veliko zabave.

M.C. – Slovensko morje