Izbira in rezervacija križarjenja

Bi se radi odločili za križarjenje, pa še vedno nimate pravih informacij in idej? Naj vam izbira križarjenja ne bo izziv! V nadaljevanju boste našli nekaj koristnih napotkov kako primerno izbrati in rezervirati križarjenje.

Je križarjenje cenovno ugodno in ali ponuja dobro vrednost glede na ceno?

Križarjenje ponuja najvišjo vrednost glede na ceno! V ponudbi imamo itinerarje in ponudbe, dosegljive za vsak žep. Cena križarjenja vključuje vse obroke, nastanitev, vse aktivnosti, zabavo in animacije na krovu in prijetno plovbo med pristanišči. Pred odhodom boste natančno vedeli, koliko vas bo križarjenje stalo (edina doplačila so za pijačo, ekskurzije in osebne storitve: frizerstvo in masaže).

V razmislek vam ponujamo tudi 10 glavnih razlogov zakaj se odločiti za križarjenje.

Kako dolga so križarjenja?

Poznamo enodnevna, dvodnevna, tridnevna (week-end), štiridnevna, tedenska ali desetdnevna potovanja. Vsa so zelo priljubljena, tudi tista, ki trajajo več mesecev.

Če povemo preprosteje: časovna izbira je velika, in sicer od enodnevnega do večmesečnega križarjenja.

Kje vse lahko križarim?

Križarite lahko po vseh morjih sveta, pravzaprav povsod tam, kjer je voda in ker ta pokriva večino Zemlje, je za križarjenja resnično dovolj možnosti. Karibski otoki, Kanarski otoki, Sredozemlje, Severna Evropa in Bližnji vzhod, so privlačni predvsem Evropejcem, Tihi ocean, Mehika in Aljaska pa so najbolj priljubljeni cilji križarjenj med Američani.

Sami se morate odločiti kam želite odpluti in kaj želite doživeti ali videti.

Ali niso križarjenja na istem področju enaka?

Dve različni potovanji, na primer po Karibskih otokih, lahko ponudita popolnoma drugačno doživetje. Pri tem vsekakor upoštevajte tudi to, da na nekaterih področjih v določenem letnem času veljajo posebne okoliščine.

Križarjenja ob Aljaski in Severni Evropi so najboljša med majem in septembrom, pozimi je najbolje križariti po Karibih, na Antarktiki je največ turistov od novembra do februarja.

Kdaj na križarjenje?

Skozi vse leto so priporočljiva križarjenja po zahodnem in vzhodnem Sredozemlju, ob Južni Ameriki, Japonski, Kitajski, Vietnamu, Avstraliji in Novi Zelandiji, ob zahodnih obalah Amerike in Mehike.

Po Karibskih otokih lahko križarite vse leto, najboljša izbira križarjenja na tej destinaciji pa je čas od novembra do maja.

Zimski čas je primeren za križarjenje do Kanarskih otokov in na Havaje, poleti pa je prava odločitev pot do Aljaske in Kanade. Ob baltiških državah so priporočljiva križarjenja od maja do septembra, od novembra do aprila po morjih Arabskega polotoka, od decembra do marca pa po Indijskem oceanu. Pomlad in jesen sta pravšnja za križarjenje čez Panamski kanal in preko Atlantskega oceana, t.i. Transatlantik.

Glede na to, da so vse kabine dvoposteljne ali večposteljne, ali se lahko odpravim sam(-a) na križarjenje?

DA! Če se sami odpravite na križarjenje, je potrebno doplačilo 50 – 100% cene drugega ležišča.

Ali so križarjenja primerna za družine z otroki?

Vedno več družin z otroki se odloča za križarjenja. Večina ladijskih družb ponuja najrazličnejše nadzorovane aktivnosti za otroke, še posebno med šolskimi počitnicami. Če vaši otroci radi plavajo, se ukvarjajo s športom, igrajo igrice, gledajo filme in so navdušeni nad avanturami pri odkrivanju novih krajev, bodo navdušeni nad družinskim križarjenjem. Odkrili boste, da se otroci z neverjetno lahkoto prilagodijo življenju na ladji, vam pa ne bo treba vsako minuto oprezati in skrbeti, kje so. Mladi in usposobljeni animatorji jim bodo naložili “naloge” in jih zabavali. Moderne križarke ponujajo najrazličnejše aktivnosti, prilagojene vsem starostim, od malčkov do najstnikov. Dodatna prednost so različni popusti oziroma brezplačno potovanje za otroke.

Je križarjenje primerno za mladoporočence?

Brez dvoma. Križarjenje ponuja atmosfero, ki je kot nalašč za romantiko: večerja v dvoje, sprehod po palubi ob sončnem zahodu, ples pod zvezdnato nočjo … Večinoma ladjarji ponujajo dodatne posebne storitve – šampanjec in zajtrk v postelji. Za podrobnosti se pozanimajte pri svojem agentu, ki vam bo povedal, kako se lahko na ladji izvede poročni obred ali obnovi zaobljuba. Več o tem preberite na – mladoporočenci.

Ali ostanemo v stiku z zunanjim svetom?

Z lahkoto. Na križarkah je dnevno glasilo z novicami, borznimi tečaji in športnimi rezultati. Javni prostori so opremljeni s televizijami in satelitskimi oziroma mobilnimi telefoni. Večina ladij ima faks povezave in čedalje več je takih, kjer so “internet kavarne” za sporazumevanje prek elektronske pošte.

Kaj je tematsko križarjenje?

  • Križarjenje, osredotočeno na določeno temo.

  • Pripravljeno je lahko za posebno skupino potnikov in vključuje posamezna predavanja na ladji.

  • Je lahko slavnostno križarjenje, kjer se boste družili z znanimi osebnostmi.

  • Lahko obravnava zabavno temo, na primer country, jazz ali klasično glasbo.

Ali mi bo všeč tematsko križarjenje?

Lahko se neizmerno zabavate, toda le, če izberete potovanje s pravo temo. Prepričajte se, ali obstajajo tematska križarjenja, ki bi vam najbolje ustrezala, in ali bo na križarjenju, ki si ga želite rezervirati, velika zaključena skupina ljudi. Verjetno si ne želite preživeti počitnic kot čudak, ki mu tema križarjenja ne ustreza ali ker niste član velike zaključene skupine ljudi.

Kako naj izberem križarjenje, kjer bom najbolj užival, ker obstajajo križarjenja z različnimi destinacijami?

Preverite vse postanke/pristanišča, kjer ladja pristane. Ker so postanki pomemben del vašega križarjenja, vas verjetno zanima, kam ste namenjeni in kaj boste tam lahko počeli ali videli. Zanimali vas bodo tudi različnih organizirani izleti na kopno.

Pri odločitvi se vprašajte, kaj vam je najbolj všeč: nakupovanje, narava, šport, zgodovinski kraji ali eksotična kultura. Izbrali boste tiste postanke/pristanišča z znamenitostmi in aktivnostmi, ki vas zanimajo.

Kako rezervirati križarjenje?

Najbolje je, da križarjenje osebno rezervirate v turistični ali v specializirani agenciji, kjer dobite vse potrebne informacije, nasvete in gradiva. Možna je tudi telefonska rezervacija ali rezervacija po internetu.

Po pregledu ponudbe, odvisno od vaših želja, izberete ustrezno potovanje, za katerega organizator potovanja najprej preveri prosta mesta. Če je v izbranem terminu željena kategorija kabine prosta, se opravi opcijska rezervacija, ki jo agencija predvidoma 24 ur upošteva brez obveznosti. Za potrditev opcijske rezervacije vplačate varščino v višini 30% potovanja. Če je do odhoda manj kot 45 dni, pa je potrebno vplačilo celotnega zneska.

Za popolno rezervacijo so nujni osebni podatki (ime in priimek, kraj in naslov stalnega prebivališča, datum in kraj rojstva, državljanstvo, številka potnega lista in datum in kraj izdaje ter do kdaj velja), priporočamo pa vam, da ob potrditvi rezervacije zavarujete tudi riziko odpovedi. Ob rezervaciji križarjenja agenta seznanite s svojimi željami o vrsti kabine, postavitvi postelj v kabini (zakonska postelja ali ločeni ležišči), omenite morebitno posebno priložnost (poročno potovanje, obletnico poroke), izberete termin večerje in še kaj.